„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Bucurie pentru copiii Centrului „Sfântul Nicolae” din Lugoj
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, şi cu sprijinul doamnei prof. Ramona Coman din Bucureşti, beneficiarii, împreună cu angajaţii Centrului de zi pentru copii „Sfântul Nicolae” din Lugoj, au participat săptămâna aceasta la o excursie organizată în capitala ţării.
Excursia a început cu vizita la Palatul Patriarhiei Române şi la Catedrala Patriarhală, unde grupul de copii a fost întâmpinat de domnul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Ne-au fost prezentate informaţii preţioase privitoare la istoria palatului şi a celorlalte încăperi de o frumuseţe aparte, cu rezonanţe majore din punct de vedere spiritual, cultural şi politic. De asemenea, în Catedrala Patriarhală am avut bucuria să ne închinăm la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, sfântul ocrotitor al Bucureştilor, prăznuit în fiecare an la data de 27 octombrie.
Itinerarul zilei a continuat cu o plimbare spre Palatul Parlamentului, una dintre cele mai impresionante clădiri din Europa, Piaţa Unirii cu frumoasele fântâni, Teatrul Naţional, Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei. Un loc la fel de important şi impresionant pentru copii a constituit vizita la Muzeul de Istorie Naţională „Grigore Antipa”, unde au putut fi admirate mulţimea de exponate şi colecţii, ce constituie un adevărat tezaur natural naţional, dar şi mondial în domeniul ştiinţei. În aceeaşi zi, au fost văzute şi alte clădiri cu importanţă majoră din punct de vedere cultural şi istoric, cum ar fi Ateneul Român sau Palatul Regal.
Finalul zilei a fost încununat cu vizitarea Şcolii primare şi a Grădiniţei „Ana Lugojana”, una din şcolile al cărei fondator este doamna prof. Ramona Coman. Copiii au rămas impresionaţi de frumuseţea sălilor de clasă şi de modul în care se desfăşoară actul educaţional în această unitate.
În a doua zi, pe traseul Bucureşti - Râmnicu Vâlcea - Horezu, grupul de copii împreună cu însoţitorii au vizitat mănăstirile Cozia, Bistriţa şi Hurezi, adevărate vetre de spiritualitate românească din cele mai vechi timpuri.
„Toate bucuriile aduse în aceste zile în sufletele copiilor din Centrul «Sfântul Nicolae», credem vor contribui, în viitor, la consolidarea unei educaţii sănătoase atât din punct de vedere religios-moral, cât şi civic. Adresăm mulţumiri tuturor celor care s-au implicat şi au făcut posibilă această acţiune!”, au transmis organizatorii.
În grija Centrului de zi „Sfântul Nicolae” se află 25 de copii din familii aflate în dificultate sau aflați în risc de abandon școlar. Aceștia beneficiază zilnic de o masă caldă, de sprijin în efectuarea temelor și activități de învățare nonformală pentru scăderea riscului de eșec școlar. În cadrul centrului, beneficiarii participă la activități de petrecere a timpului liber, de formare a deprinderilor de viață independentă, autocunoaștere și consiliere psihologică. Copiii sunt încurajați să comunice în orice situație, să își exprime sentimentele, nemulțumirile și dorințele într-un mod constructiv. În cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei mai există încă două astfel de centre de zi, care furnizează permanent oportunități de învățare pentru elevi, în scopul menținerii lor în sistemul educațional.