„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Bucurii duhovnicești pentru credincioșii din Teremia Mare și Lugoj
În Duminica a 10-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica Parohiei Teremia Mare, iar la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica-monument istoric din Lugoj.
Credincioșii Parohiei Teremia Mare, din cadrul Protopopiatului Sânnicolau Mare, au avut, în Duminica a 10-a după Rusalii, bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a participat, în capela cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele protopop Marius Podereu și părintele paroh Gheorghe Liviu Bogoș. După otpustul slujbei, Întâistătătorul Mitropoliei Banatului a rostit o omilie, în cadrul căreia a explicat textul evanghelic de la Sfântul Apostol Matei (17, 14-23) care relatează despre minunea vindecării săvârșită de Hristos cu fiul epileptic. „Cum era inima acelei mame, văzându-și copilul ei cu epilepsie, neputând vorbi niciodată cu el, iar el neauzind vreodată blânda voce a mamei, sau cântecul cu care îl legăna mama lui, ori frumosul cântec al păsărilor cerului? Pentru el S-a pogorât Hristos din cer. Pentru unul ca acesta a lăsat Fiul lui Dumnezu tronul dumnezeirii Sale și a venit pe pământ, să șteargă de pe obraz lacrima acelei mame atât de greu încercate. Auzind părinții acestui copil despre minunile pe care le face Hristos, s-au dus la El cu nădejdea că le va vindeca fiul. L-au căutat pe Hristos și nu L-au aflat; era sus, pe Muntele Taborului, împreună cu Tatăl cel Ceresc, împreună cu Moise și Ilie, întru desfătare cerească. Jos, la poalele muntelui, erau o mulțime de oameni care Îl așteptau pe Hristos, dar se certau între ei. După câte se vede, și astăzi există ceartă în familie, în societate, dar și între popoare. Dumnezeu să alunge cearta din familie, cearta dintre popoare și să-L așteptăm pe Hristos în post și rugăciune! Ferice va fi de omul pe care îl va găsi Hristos în post și rugăciune!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
La final, toți credincioșii prezenți au mers în procesiune în acordul pricesnelor, până în centrul comunei, unde un localnic inimos a donat un teren pentru construirea unei noi biserici. Aici, chiriarhul Banatului, împreună cu soborul de preoți, a oficiat Acatistul Adormirii Maicii Domnului, cerând ajutorul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu în ampla lucrare de ridicare a noului locaș de cult.
Maica Domnului, cinstită de lugojeni
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan s-a aflat de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în urbea de pe Timiș, în mijlocul credincioșilor lugojeni. Este al 250-lea an de când biserica-monument istoric din Lugoj, închinată Maicii Domnului, îmbracă haine de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitoarea spirituală. La ceas de sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Din sobor au făcut parte părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, părintele protopop Ioan Cerbu și preoții coslujitori ai parohiei. La sinaxa euharistică, alături de numărul mare de credincioși au participat reprezentanți ai autorităților județene și locale, precum și mai multe delegații oficiale ale orașelor înfrățite cu municipiul Lugoj.
După otpustul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre alegerea Fecioarei Maria de către Sfânta Treime pentru a deveni „scară” către Dumnezeu și „Biserică vie”.
„Maica Domnului este cea care culege rugăciunile noastre. Așa cum, odinioară, părinții noștri secerau, spic cu spic, holdele de grâu, tot așa și Maica Domnului trece pe la fiecare inimă de om, luând rugăciunea și ducându-o înaintea Preasfintei Treimi și în mod deosebit înaintea Fiului ei preaiubit, Domnului Iisus Hristos. Teologii și imnografii creștini au numit-o pe Maica Domnului nu templu, ci «Biserică vie». În templul din Ierusalim, poporul Israel aducea lui Dumnezeu ca jertfă animale, iar în Maica Domnului S-a zămislit și întrupat Cel care va fi jertfă și jertfitor pentru noi. Ceea ce s-a întâmplat în Maica Domnului se întâmplă mereu la Sfânta Liturghie: la Proscomidie - Hristos Se naște și pe Altar Se jertfește pentru noi. Iată ce deosebire mare este între templu și «Biserica vie», cum au numit-o imnografii din vechime pe Fecioara Maria”, a menționat chiriarhul Banatului.
Pornind de la virtuțile Maicii Domnului, Înaltpreasfinția Sa a elogiat toate femeile creștine, care, cu multă osârdie, nasc prunci, crescându-i cu frică de Dumnezeu. „Fecioara Maria și-a asumat responsabilitatea întrupării Fiului lui Dumnezeu, ducându-o până la Golgota. Până acolo a fost lângă Hristos, la bine, dar și la marea durere de pe Cruce. Iubite mame, dacă Dumnezeu i-a încredințat acestei fecioare să-L nască pe Fiul lui Dumnezeu pe pământ, să știți că și în dumneavoastră are Dumnezeu mare încredere, iar încrederea pe care a dat-o Dumnezeu mamelor este aceea să nască prunci sfinți pentru Împărăția lui Dumnezeu. Iubită mamă, nu-L dezamăgi pe Dumnezeu, Care te-a rânduit să naști prunci sfinți pentru viața aceasta și pentru Împărăția bucuriei veșnice a lui Dumnezeu! O, câtă încredere le acordă Dumnezeu mamelor aici pe pământ! Să vă binecuvinteze Dumnezeu brațele pe care ați crescut și legănat prunci sfinți pentru neam, pentru țară și pentru Împărăția lui Dumnezeu!”, a mai spus Părintele Mitropolit Ioan.
La finalul cuvântului, Înaltpreasfinția Sa, în semn de solidaritate și comuniune frățească, i-a invitat pe toți primarii orașelor înfrățite cu municipiul Lugoj și pe reprezentanții delegațiilor oficiale ale țărilor participante la Festivalul Internațional de Folclor, să ctitorească o „cetate a păcii” pentru o mai bună cooperare transfrontalieră atât la nivelul comunităților locale și al regiunilor, cât și la nivelul statelor, în ceea ce privește unitatea și dezvoltarea raporturilor de vecinătate și frățietate, menite să îmbunătățească calitatea vieții.
După slujbă, părintele protopop Ioan Cerbu a adus mulțumiri Mitropolitului Banatului pentru bucuria făcută credincioșilor parohiei prin prezența Înaltpreasfinției Sale la hramul bisericii, dar și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei sărbători. În continuare, potrivit tradiției locale, soborul slujitor, alături de credincioși, a înconjurat biserica parohială, intonând troparul Adormirii Născătoarei de Dumnezeu.
Cu ocazia hramului bisericii-monument istoric, la Lugoj s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ana Lugojana”. În cadrul festivalului au participat cinci ansambluri folclorice din străinătate: din Ciprul de Nord, Cehia, Macedonia, Bulgaria și Serbia, precum și formaţii din ţară.