„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Candele aprinse ale credinței ortodoxe
Catedrala Mitropolitană din Timișoara și‑a serbat hramul istoric de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în vechea catedrală a orașului, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Catedrala Episcopală.
Programul religios de hramul Catedralei Mitropolitane din Timișoara a debutat în ajunul praznicului Sfinților Trei Ierarhi cu slujba Vecerniei Mari, unită cu Litia, care a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, în prezența chiriarhului. Din soborul slujitorilor au făcut parte consilierii de la Centrul eparhial, protopopii municipiului Timișoara, clericii de la Catedrala Mitropolitană și clericii cadre didactice la Departamentul de Teologie al Facultății de Litere, Istorie și Teologie al Universităţii de Vest din Timișoara.
La slujba din ziua praznicului au participat sute de credincioși timișoreni, reprezentanţi ai autorităţilor locale și județene, ai Academiei Române și ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș. Răspunsurile liturgice la slujba de hram au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae”, format din studenți de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a mulțumit Preasfințitului Părinte Siluan pentru bucuria împărtășită clericilor și credincioșilor timișoreni prin participarea sa la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane şi i‑a oferit o icoană în mozaic având chipul Mântuitorului Iisus Hristos. La rândul său, Preasfințitul Părinte Siluan a mulțumit pentru invitația de a coliturghisi în cetatea ocrotită de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, un sfânt iubit atât de credincioșii români din Banat, cât și de credincioșii români din Ungaria.
Sărbătoarea hramului Facultății de Teologie din Arad
Fidelă tradiției școlilor teologice din Patriarhia Română, care au ca ocrotitori pe Sfinții Trei Ierarhi, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad a avut un program liturgic și teologic‑cultural deosebit în ziua de 30 ianuarie.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în vechea catedrală a orașului. La slujbă au participat cadrele didactice, studenții, elevii și ostenitorii școlilor teologice arădene.
În cuvântul său, intitulat „Unitate în mărturisirea Tradiției Bisericii”, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a evocat câteva din bogatele semnificații ale acestei sărbători. Chiriarhul arădean a subliniat următoarele: „Pomenirea acestei troițe de arhierei arată necesitatea păstrării tradiției celei vii a Bisericii, în care Hristos ieri și azi și în veci este același. Ierarhii Sfinţini se revelează ca buni îndrumători în viața și învățătura noastră, întru unitatea Trupului lui Hristos - Biserica Sa. Tocmai de aceea, textul evanghelic vorbește despre sfeșnicul care se pune într‑un loc de unde să lumineze tuturor celor din casă, iar nu sub obroc. De aici înțelegem că acești corifei ai Părinților Bisericii, prin viața și teologia lor, au rămas ca făclii luminătoare peste veacuri. De aceea, și noi suntem chemați să păstrăm dreapta credință a Bisericii și să o arătăm lumii”.
La finalul slujbei a fost oficiat un Parastas pentru ierarhii, dascălii, ctitorii, absolvenții și ostenitorii școlilor teologice arădene care au purtat peste veacuri lumina învățăturii lui Hristos. Festivitățile au continuat în aula facultății, unde s‑au desfășurat celelalte activități programate. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulțumit lui Dumnezeu atât pentru această unitate între Biserică și Școală, cât și pentru dăinuirea comuniunii către care trebuie să tindem mereu. îAceasta este mărturie și a unităţii noastre naționale, pe care am serbat‑o recent. Tocmai de aceea hramurile catedralelor din țară sunt închinate acestei serbări a unității, sugerate atât de unitatea Sfintei Treimi (Arad și Sibiu), cât și de unitatea Sfinților Trei Ierarhi (Iași și Timișoara)”, a concluzionat Înaltpreasfinţia Sa.
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi la Caransebeș
De sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, elevii seminarişti de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, precum şi studenţii teologi ai Secției de Teologie Ortodoxă‑Didactică din Caransebeș, alături de numeroși credincioși, au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş.
Slujba a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți toți preoții profesori, profesorii, studenții și elevii seminariști mutaţi la Domnul. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, care a evidențiat aportul fundamental al Sfinților Trei Ierarhi la învățământul teologic, precum și modelul lor de viețuire în concordanță cu Evanghelia pe care au propovăduit‑o. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Tibiscum” al Secției de Teologie Ortodoxă-Didactică din Caransebeș, dirijat de părintele Gheorghe Tistu.
În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a subliniat următoarele: „Se știe foarte bine că Cetatea Caransebeșului are o frumoasă tradiție în ceea ce privește învățământul teologic. Aici am avut o instituție de învățământ teologic încă din anul 1865 și până astăzi Şcoala de Teologie din Caransebeș continuă să dea foarte mulți preoți, profesori de religie și credincioși bine pregătiți care, chiar dacă nu‑și asumă misiunea preoțească sau propovăduirea lui Hristos de la catedră, rămân cu o școală teologică și sunt ca niște candele ale credinței ortodoxe aprinse în această lume secularizată și din ce în ce mai indiferentă din punct de vedere spiritual. Îl rugăm pe Dumnezeu ca pentru rugăciunile Sfinților Trei Ierarhi să binecuvânteze pe mai departe învățământul teologic din eparhia noastră, pe toți dascălii de teologie și pe toți elevii și studenții teologi care învață, se roagă și viețuiesc pe aceste meleaguri”.
Cu ocazia acestei sărbători, chiriarhul a conferit Diploma de excelență „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” tuturor profesorilor de la instituțiile de învățământ teologic din Caransebeș, precum și clericilor slujitori ai Catedralei Episcopale.