„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Canonul cel Mare, în prima săptămână din Postul Sfintelor Paști
În primele patru zile din Postul Mare în bisericile ortodoxe se citește Canonul cel Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul în cadrul slujbei Pavecerniței Mari. Credincioșii au fost îndemnați să petreacă perioada postului în rugăciune și pocăință.
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, slujba Pavecerniței Mari este săvârșită în aceste zile de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În prima zi, ierarhul a explicat ce înseamnă acest canon și necesitatea lui: „Canonul de pocăință ne învață cum să ne smerim în fața lui Dumnezeu și în ce fel să ne cerem iertare pentru păcatele săvârșite până acum. Sfântul Andrei Criteanul face o incursiune preafrumoasă în istoria biblică a Vechiului Testament, dar și în cărțile istorice ale Noului Testament, în special în Sfintele Evanghelii. El ne dă exemple biblice de pocăință, de întoarcere, de smerenie și de umilință și în același timp ne pune în fața ochilor duhovnicești oameni care nu au putut sau nu au vrut să se pocăiască”.
Părintele Episcop Lucian a îndemnat pe credincioși să ia „ca modele de urmat oamenii care s-au pocăit cu adevărat și care au văzut fața lui Dumnezeu și să fugă de acei oameni care nu au reușit să înțeleagă că esența vieții este pocăința, smerenia și întoarcerea cu adevărat spre Dumnezeu Tatăl.”
De asemenea, Preasfințitul Lucian a mai spus cu privire la post că „nu este suficient să începem doar postul alimentar, deoarece acesta fără rugăciune intensă este doar o dietă. Trebuie să înțelegem că postul este un mijloc prin care noi ne apropiem de Dumnezeu. Firesc ar fi să ne spovedim și să ne împărtășim mai des în perioada de post și trebuie să ne răstignim și noi împreună cu Domnul în această perioadă ca să înviem împreună cu El la o nouă viață duhovnicească. Aceasta este pocăința la care ne cheamă Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească”.
În fiecare zi, de luni până joi, în această primă săptămână de post Preasfințitul Părinte Lucian săvârșește și slujba Miezonopticii la Catedrala Episcopală, începând cu ora 22.00, urmând ca vineri să oficieze Liturghie Darurilor înainte sfințite.
A doua zi din Postul Mare la Baia Mare
Marţi, 12 martie, a doua zi a Postului Mare, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime" din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi, compus din arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstiresc al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi stareţul Mănăstirii Rohia, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare, pr. Vasile Botiş, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. Claudiu Pop, pr. Claudiu Ciascai, pr. Florin Bălan.
La strană au dat răspunsurile arhidiaconi şi diaconi, cântăreţii Catedralei, teologi, elevi seminarişti.
Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a fost neîncăpătoare, credincioșii au venit cu lumânări în mână şi au cântat alături de strană. După încheierea slujbei Canonului cel Mare, arhimandritul Macarie Motogna a rostit o meditaţie despre rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, care se rosteşte de obicei în perioada Postului Mare şi a explicat credincioşilor fiecare enunţ din această rugăciune.
„Suntem în cea de a doua zi a Sfântului şi Marelui Post al Paştilor, o perioadă de terapie intensivă duhovnicească, în care încercăm, prin post, prin rugăciune, prin smerenie, prin pocăinţă să ne curăţim simţirile aşa cum se spune într-o cântare din Slujba Învierii, ca să-l putem vedea apoi pe Hristos Cel Înviat din morţi (…) Această perioadă a Sfântului şi Marelui Post trebuie să o petrecem, în primul rând, cu post, dar şi cu multă rugăciune. Şi una dintre rugăciunile pe care le rostim la toate cele şapte laude bisericeşti este rugăciunea Sfântului Efrem Sirul”, a spus arhim. Macarie Motogna.
După ce a rostit rugăciunea, arhimandritul Macarie Motogna s-a oprit asupra fiecărei rugi din cuprinsul acesteia, pe care a explicat-o pentru credincioșii prezenţi, între care mulţi tineri. Rostirile din această rugăciune sunt „ca nişte puncte cardinale, pe care, dacă noi încercăm să le urmăm, mai ales în această perioadă, atunci vom fi mai buni, atunci vom fi mai credincioşi, mai iertători şi plini de dragoste, apropiindu-ne, prin pocăinţă, de Sfintele Taine, ca să ne unim cu Hristos prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Său şi să devenim una cu El", a încheiat arhimandritul Macarie Motogna.
Slujba Pavecerniței Mari la Simeria, Hunedoara
Marți, 12 martie, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit slujba Pavecerniței Mari în Biserica „Înălțarea Domnului” din Simeria. În cadrul acesteia s-a citit a doua parte din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Ierarhul a rostit la final și un cuvânt de învățătură despre perioada postului, ca fiind „un bun prilej de pocăință pentru greșelile noastre deoarece păcatele ne despart de Dumnezeu, iar pocăința ne apropie iarăși de El”, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Slujiri arhierești la Satu Mare și Scărișoara Nouă
Marți, 12 martie, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Satu Mare. Din soborul slujitor au făcut parte Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Cristian Boloș, paroh, Radu Simonca, preot II precum și alți preoți. Luni, în prima zi a Postului Mare, Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Scărișoara Nouă, județul Satu Mare, conform Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.