„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Cântece patriotice și expoziție de icoane în Parohia Prunișor
În satul Prunișor, situat la jumătatea de est a județului Arad, la intrarea în depresiunea Zărandului, s-a desfășurat la începutul acestei săptămâni un concert de cântece patriotice dedicat împlinirii a o sută de ani de la făurirea României Mari, precum și expoziția de icoane pe sticlă, care au fost realizate cu mult măiestrie de tinerii parohiei.
În această parte de țară a avut loc bătălia cu austro-ungarii, unde foarte mulți tineri și-au pierdut viața pentru libertatea și demnitatea poporului român. Așa sunt, de exemplu, cei 8 eroi necunoscuți, căzuți pe câmpul de luptă în anul 1944, în cinstea cărora s-a ridicat o troiță în cimitirul satului. De asemenea, în anul 1944 și-a dat viața pentru vatra strămoșească pe câmpul de luptă de la Prunișor și căpitanul Eugen Dobrilă, în memoria căruia s-a așezat un monument în curtea bisericii. Pe piatra funerară a acestuia au fost inscripționate următoarele: „Căp. Eugen Dobrilă 1910-1944, 19 septembrie, căzut erou pe câmpul de luptă de la Prunișor. Fie-i țărâna ușoară”.
Curtea bisericii din Gurahonț este cea care a primit a fi înhumați zece eroi ai neamului care au căzut pe câmpul de luptă de la Prunișor. Învățătorul Vasile Brăiloiu afirma faptul că acești eroi au fost cei care au sfințit cu sângele lor acest pământ românesc.
În memoria acestor eroi, tinerii prunișoreni, îmbrăcați în straie populare, au susținut un concert patriotic (au fost interpretate următoarele cântece: „Deșteaptă-te, române”, „Treceți, batalioane române, Carpații”, „Noi suntem români”, „Avem o țară sfântă”, „Lăudați-L că e mare Dumnezeu”, „Hora Unirii”), acesta fiind împletit cu unele poezii patiotice, cum ar fi: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, de poetul nostru național Mihai Eminescu, „Nu plânge, maică Românie”, versurile soldatului necunoscut, „Crez” de Radu Gyr, „Graiul neamului”, compusă de George Coșbuc și multe altele.
Pentru toată strădania depusă, tinerii parohiei au primit diplome, cărți de rugăciuni și cărți religioase.
Această manifestare cultural-religioasă se încadrează în contextul Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.