„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Cerc misionar în Parohia Iosăşel
Duminică, 16 iulie, în biserica Parohiei Iosășel, cu hramul „Nașterea Domnului”, a avut loc întrunirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar Gurahonţ, coordonat de părintele Crăciun-Dorel Moţ.
Întrunirea a început cu săvârşirea Sfintei Taine a Maslului, la care au participat credincioşi din Parohia Iosăşel şi din parohiile învecinate. Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat 2017 drept „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, părintele Teodor-Gheorghe Zbîrcea, de la Parohia Mădrigești, a susținut două referate cu temele: „Patriarhul Justinian ca apărător al Bisericii în timpul unui regim ostil religiei și Bisericii” şi „Despre virtutea iubirii”. În primul referat, părintele Zbîrcea a reamintit că Patriarhul Justinian a fost Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române timp de aproape trei decenii, în perioada celei mai aprige prigoane a Bisericii din ţara noastră de către regimul comunist ateu, instalat la putere în 1945. Cu mult curaj şi echilibru, diplomație și tenacitate, Patriarhul a încercat să apere Biserica de loviturile sistematice ale puterii politice, alegând calea rezistenței camuflate, uneori sub un discurs „favorabil” liderilor comuniști. Patriarhul Justinian s-a opus din răsputeri abuzurilor și ingerințelor partidului în viața Bisericii și a încercării acestuia de a transforma Biserica într-o instituție neputincioasă, tolerată și discreditată, care să aibă, în același timp, un rol nesemnificativ în societate. Dragostea Patriarhului Justinian față de Biserica lui Hristos i-a dat curaj să înfrunte regimul politic, în pofida tuturor amenințărilor, și să fie un apărător înțelept al Ortodoxiei în acea perioadă. La finalul prezentărilor, preotul paroh Ioan Vesa le-a mulţumit tuturor pentru participare, subliniind importanţa unor astfel de întruniri pastorale şi misionare.