„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Cerc misionar la Parohia Vărădia de Mureș
În Duminica a 16-a după Rusalii, preoții Cercului misionar Săvârșin s-au întâlnit în Parohia Vărădia de Mureș, Protopopiatul Lipova. La Taina Sfântului Maslu, care s-a oficiat în biserica parohială, au participat preoții Cercului misionar avându-l în frunte pe protopopul locului, pr. Ioan Jidoi. Au participat numeroși credincioși, iar la finalul slujbei, părintele protopop a rostit un cuvânt de învățătură făcând referire la Pilda talanților și la semnificațiile anului omagial, afirmând că tinerii și pastorația lor sunt o prioritate importantă a Bisericii Ortodoxe Române într-o lume tot mai secularizată și mai îndepărtată de Dumnezeu și de spiritualitatea creștin-ortodoxă românească. În acest sens Pilda talanților este și astăzi la fel de actuală ca atunci când a fost rostită de Mântuitorul Iisus Hristos. În a doua parte a întâlnirii, s-au discutat referatele cu temele pregătite, vorbitorul desemnat referindu-se la tematica anunțată: „Pacea, solidaritatea și comuniunea între oameni” și „Rolul și importanța protosului la slujirea în sobor”. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă oferită de preotul paroh Gheorghe Ile. Vărădia de Mureș este așezată pe malul drept al râului Mureş, la jumătatea distanței dintre Arad și Deva pe drumul național 7.
Este una dintre localitățile cele mai vechi de pe valea Mureșului, așezată la poalele munților Zarandului, la poalele cetății Vărădia. Biserica ortodoxă este așezată la ieșirea înspre Deva, lângă fosta cetate.
Biserica a fost construită în anul 1747 din piatră și cărămidă și este acoperită cu țiglă și tablă.
Înaintea actualei biserici a existat o biserică din lemn chiar în incinta fostei cetăți, la circa 200-300 metri mai sus, care însă a ars.