„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Cerc pastoral în localitatea Moneasa și Parohia Șepreuș
De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, în localitatea Moneasa și în Parohia Șepreuș s-au desfășurat activități pastoral-misionare. În localitatea Moneasa, care a sărbătorit ziua de hram a bisericii parohiale din localitate, este una dintre cele 23 de biserici din Eparhia Aradului puse sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Bucuria sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva a fost întregită și prin faptul că în după-amiaza zilei a avut loc întâlnirea preoților din cadrul Cercului Misionar Sebiș I, care dimpreună cu credincioșii prezenți au înălțat rugăciuni pentru vindecare de neputințe trupești și sufletești, pentru iertare de păcate și întărire în credință în cadrul Tainei Sfântului Maslu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Radu Bătrân, de la Dezna, care, făcând referire la Pilda semănătorului, a subliniat responsabilitatea pe care fiecare creștin o are spre a-și pregăti ogorul sufletesc în virtutea primirii Cuvântului lui Dumnezeu - Sămânța cea Bună – și a aduce rod însutit.
Un exemplu demn de urmat în acest sens îl constituie și Sfânta Cuvioasă Parascheva, care din fragedă pruncie a căutat să fie un vas ales al harului lui Dumnezeu, îngrijindu-se mai întâi de suflet și de rodirea Cuvântului lui Dumnezeu. În decursul istoriei noastre, Biserica, Familia și Școala au avut un rol covârșitor în reușitele acestui neam și tocmai de aceea avem datoria și pe mai departe să le apărăm, rămânând statornici în credință și mărturisire.
În partea a doua a întâlnirii, în conformitate cu tematica Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, pr. Romică Confideratu, de la Parohia Ignești, a susținut referatul „Școlile bisericești ca factori de cultură și promovare a unității de credință și de neam. Școala ardeleană și iluminismul în spațiul românesc”.
În cadrul referatului a fost subliniată contribuția pe care Biserica Ortodoxă Română a avut-o la promovarea unității de credință și de neam, prin slujitorii ei din acele vremuri, care căutau să mențină trează conștiința identității de neam și de credință în sufletele tuturor românilor atât în cadrul sfintelor slujbe oficiate în limba română, cât și prin înființarea școlilor confesionale, care sub purtarea de grijă a Bisericii urmăreau formarea și luminarea noilor generații, având crezul că actul educaţional va contribui la emanciparea și înfăptuirea idealului de o viață al tuturor românilor – Unirea.
Este amintită în acest sens contribuția esențială pe care, la nivelul județului Arad și nu numai, a avut-o preotul Dimitrie Țichindeal, care în 1812 a întemeiat Preparandia din Arad. Importanța Preparandiei arădene a fost una majoră, în contextul lipsei unei școli în limba română în întreaga Transilvanie, aceasta dând de-a lungul timpului viitori dascăli, care la rândul lor s-au jertfit să sădească lumina în sufletele tuturor tinerilor români din satele arădene, în cadrul școlilor confesionale întemeiate prin purtarea de grijă a Bisericii.
Totodată, părintele referent a abordat și tematica: „Casa Regală și Biserica Ortodoxă Română. Declararea și recunoașterea ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie”, subliniind că încă dintru început între Casa Regală și Biserica Ortodoxă Română a existat o strânsă colaborare, iar această colaborare s-a materializat atât prin înfăptuirea mărețului act de la 1918, cât și prin momentele ce au urmat, iar declararea și recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române ca Patriarhie, pusă pentru prima oară în discuție de către preotul Gheorghe Ciuhandu, consilier eparhial la Arad, susținută și de către Casa Regală, a venit ca o consecință firească a evenimentelor desfășurate în așa fel încât declararea autocefaliei din 1920, precum și propunerea de înființare a Patriarhiei Române din 1921 s-au materializat în 1925, prin declararea și recunoașterea Patriarhiei Ortodoxe Române de către Patriarhia Ecumenică.
În încheiere, părintele referent a subliniat menirea pe care Biserica Ortodoxă Română o are în societatea de azi, de a menține precum odinioară vie și trează conștiința identității naționale și spirituale a tuturor românilor, pe care să-i adăpostească sub „același acoperământ al Bisericii” în duhul unității creștine în care au trăit cu multă înțelepciune înaintașii noștri.
La finalul întâlnirii, părintele paroh Gheorghe Breteanu a adus mulțumiri preoților și credincioșilor prezenți, rugând pe Sfânta Cuvioasă Parascheva – ocrotitoarea bisericii din Moneasa – să fie împreună-rugătoare către Preamilostivul Părinte Ceresc care să reverse din darurile sale cele bogate peste toți cei prezenți și peste fiii neamului românesc pe care Mântuitorul Hristos să îi țină în unitatea Preasfintei Treimi, seara încheindu-se cu o agapă creștinească oferită de parohia gazdă.
Cerc pastoral-misionar în Parohia Șepreuș
În Duminica a 21-a după Rusalii, în Parohia Șepreuș, din Protopopiatul Arad, a avut loc întrunirea preoţilor din Cercul Pastoral-Misionar Chişineu-Criş, coordonați, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de preacucernicul părinte Daniel-Mirel Dumitru.
Cei 13 preoți, începând cu ora 18:00, au săvârșit Taina Sfântului Maslu în biserica parohială din Șepreuș, în prezența credincioșilor din parohie și a credincioșilor din parohiile învecinate. Din sobor au făcut parte: pr. Daniel-Mirel Dumitru – Parohia Chișineu-Criș I; pr. Cantemir Lipovanu – pensionar; pr. Aurel Mager – Parohia Nădab; pr. Ioan Pavel - Parohia Sintea-Mare; pr. Viorel Boțoc – Parohia Socodor; pr. Traian Moțiu – Parohia Pilu; pr. Dumitru Dragoș Milan - Parohia Vărșand; pr. Gabriel Gosta – Parohia Șimand; pr. Dan-Viorel Albiș – Parohia Chișineu-Criș II; pr. Florin Borca – Parohia Șepreuș; pr. Mihai Oprea – Parohia Țipari; pr. Nicolae Vidican – Parohia Mișca; pr. Adrian Hanțiu – Parohia Vânători.
Cuvântul de învăţătură la Taina Sfântului Maslu a fost rostit de părintele Albiș Dan-Viorel Dumitru de la Parohia Chișineu-Criș II, care, pornind de la textul pericopei evanghelice a acestei duminici, în care se relatează Pilda semănătorului (Luca 8, 5-15), a arătat că omul este chemat să pregătească ogorul sufletului pentru a primi sămânța cea dumnezeiască și a aduce rod, așa cum pilduitoare este și viața Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, prăznuită în această duminică.
La finalul slujbei, părintele paroh Florin-Horațiu Borca a mulțumit părintelui Albiș pentru cuvântul de învățătură şi preoților și credincioșilor prezenți. Întâlnirea a continuat prin prezentarea, de către părintele care a găzduit întrunirea, a referatelor cu temele: „Ierarhi și clerici militanți pentru unitatea credinței și a neamului în Transilvania”; „Rolul orei de religie în formarea caracterului integru al tinerilor de azi”. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească.