„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Cerc pastoral-misionar în Parohia Vârfurile, județul Arad
Cercul pastoral-misionar nr. 4 Hălmagiu s-a întrunit, zilele trecute, pentru prima dată anul acesta, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Vârfurile, Protopopiatul Sebiș.
Au fost prezenți: pr. Cristian Bacoș, Parohia Hălmagiu; pr. Dan Dănuț, Parohia Avram Iancu; pr. Mihai Bulea, Parohia Bănești; pr. Nicoară Bujor, Parohia Vidra; pr. Nicolae Briciu, Parohia Hălmăgel; pr. Ionuț Buda, Parohia Lazuri; pr. Cătălin Tulcan, Parohia Luncșoara; pr. Cozmin Roman, Parohia Țărmurile, și pr. paroh Gheorghe Ancăș, Parohia Vârfurile.
În cadrul întrunirii, părintele Gheorghe Ancăș a susținut următoarele referate: „Credința în Dumnezeu și cultul creștin, factori de promovare a unității Bisericii Ortodoxe”; „Unirea de la 1600 și consecințele ei în viața bisericească”. În cadrul primei teme, părintele a arătat că scopul principal al cultului este să creeze o legătură directă cu Dumnezeu, iar scopul secundar este unul didactic, prin care se urmărește, pe de-o parte, edificarea credincioșilor în învățătura credinței ortodoxe, iar, pe de altă parte, promovarea vieții religios-morale și a virtuților creștine. De asemenea, a fost subliniată ideea că, în Ortodoxie, se realizează deplin această strânsă legătură între învățătură și rugăciune: învățătura se transformă în rugăciune, iar rugăciunea e o învățătură.
Nu în ultimul rând, părintele a reliefat că poporul ortodox a trăit ortodoxia prin cultul ei, prin participarea la slujbe și la rânduieli. În cea de-a doua temă, părintele a vorbit despre Mihai Viteazul, care a deschis în istoria poporului român o nouă epocă, ce s-a desfășurat sub semnul marii lui înfăptuiri politice: Unirea Țărilor Române. De asemenea, s-a subliniat ideea că puternica personalitate a marelui domn și faptele sale, de răsunet european, au dat un nou curs politic istoriei Țărilor Române.
După prezentarea acestor teme au avut loc o serie de dezbateri din partea preoților prezenți.