„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Cerc pastoral-misionar în parohiile Monoroștia și Apateu
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în parohiile Monoroștia din Protopopiatul Lipova și Apateu din cadrul Protopopiatului Ineu au avut loc întâlniri ale preoților de aici, care s-au rugat împreună și au discutat despre rolul Bisericii în Marea Unire, dar și despre importanța cinstirii Sfintei Cruci în viața poporului lui Dumnezeu.
De curând în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Mono-roștia, Protopopiatul Lipova, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc întâlnirea preoților din cadrul Cercului pastoral-misionar Radna, coordonați de pr. Ungur Daniell Nicolae de la Parohia Păuliș.
În cadrul întâlnirii a fost oficiată Sfânta Taină a Maslului, în prezența unui număr mare de credincioși, de un sobor de 7 preoți, şi anume: pr. Gheorghe Bîndea - Parohia Bîrzava, pr. Dumitru Popa - Parohia Neudorf, pr. Stelian Covăsînțan - Parohia Cladova, pr. Daniel Nicolae Ungur - Parohia Păuliș, pr. Mircea Șirian - Parohia Radna, pr. Cosmin Sucigan - Parohia Căpruța, și pr. Florin Florea - Parohia Groșii Noi. Au mai susținut cântarea la strană pr. Cornel Ardelean - Parohia Chelmac, pr. Constantin Petru - Parohia Lalașinț, și pr. paroh Butar Pascu. Fiind Anul omagial al unității de credință și neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918, pr. Cosmin Sucigan de la Parohia Căpruța a prezentat la final referatul cu tema „Atitudinea Bisericii față de Actul Unirii din 1918 (Patriarhul Miron Cristea și rolul său în realizarea Marii Uniri și a unității Bisericii Ortodoxe Române) - Obținerea independenței de stat și recunoașterea autocefaliei”, scoțând în evidență rolul substanțial pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în realizarea Marii Uniri de la 1918, momentul înălțător de la 1 decembrie 1918 fiind marcat de prezența a doi arhierei din Transilvania, printre care și viitorul Patriarh al României, Miron Cristea, care au fost purtătorii de drapel ai Unirii la Adunarea de la Blaj.
La final, pr. Butar Pascu a mulțumit atât preoților din cadrul Cercului misionar Radna prezenți, cât și credincioșilor, prezenți în număr atât de mare pentru participarea la marea bucurie a parohiei.
Cerc pastoral-misionar în Parohia Apateu, Protopopiatul Ineu
De asemenea, și preoții din Cercul pastoral-misionar Ineu, coordonat de către părintele Călin Negruț de la Parohia Gurba, s-au întrunit în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” a Parohiei Apateu.
Seara duhovnicească a debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, de un sobor de 7 slujitori ai sfintelor altare: părintele Călin Negruț - Parohia Gurba, pr. Pavel Roșu - Parohia Mânerău, pr. Ștefăniță Muț - Parohia Seleuș, pr. Ciprian Sălăvăstru - Parohia Moțiori, pr. Andrei Slăv - Parohia Berechiu, pr. Radu Constantinescu - Ineu Spital, și pr. paroh Constantin Ilica, alături de mulțimea de credincioși.
La finalul slujbei, părintele Călin Negruț, coordonatorul cercului și secretar al Protopopiatului Ineu, a rostit un bogat cuvânt de învățătură, arătând importanţa Sfintei Cruci în viaţa duhovnicească a credincioşilor. În cuvântul său, părintele a amintit de jertfa şi dragostea mamei la aducerea unui copil în lume, făcând paralelă cu jertfa Mântuitorului pe lemnul crucii, care mai apoi devine din obiect de tortură, semn al biruinţei lui Hristos.
Referatul „Unirea de la 1918 şi consecinţele ei bisericeşti”, în conformitate cu tematica anului 2018 - Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, a fost susținut de părintele paroh. În cadrul referatului, părintele a arătat principalele efecte revărsate asupra Bisericii în urma Marii Uniri din anul 1918.
Părintele paroh Constantin Ilica a mulțumit preoților împreună slujitori, corului și tuturor credincioșilor prezenți la această bucurie duhovnicească, seara încheindu-se cu un concert dedicat Anului omagial prin interpretarea unui buchet de cântări bisericești, iar mai apoi, la Căminul Cultural, în cea de-a doua parte, prin intonarea unor piese muzicale patriotice, populare și simfonice susținute de Corul Parohiei Apateu, sub bagheta dirijorală a preotului paroh.