„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Cerc pastoral-misionar la Berzovia, Caraș-Severin
În Parohia Ramna din Protopopiatul Reșița, a avut loc joi, 22 octombrie, întrunirea cu preoții și profesorii de religie din cadrul Cercului pastoral-misionar Berzovia. Prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți, în biserica parohială cu hramul „Învierea Domnului”, a debutat prima parte a întâlnirii. Prezent la sfânta slujbă, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a asistat la prezentarea unei predici și la cea a unei cateheze, susținute de doi preoți slujitori.
Predica la Duminica a 23-a după Rusalii a fost ținută de părintele slujitor Mihăiță Dicu de la Parohia Ramna, iar cateheza cu tema „Sfânta Taină a Preoției”, de părintele paroh George-Adrian Moteca de la Parohia Ramna. Răspunsurile la Sfânta Liturghie, precum și la slujba de pomenire oficiată pentru clericii trecuți la Domnul, au fost date de către preoții din cadrul cercului care nu au făcut parte din sobor. Prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, conferința cu tema „Parohia, moștenirea valorilor sfinte primite de la înaintași. Rolul și diversitatea socială a ctitorilor de biserici în dezvoltarea spirituală, culturală și educațională a parohiei ortodoxe române” a fost susținută în cea de-a doua parte a zilei prin prezentarea a trei referate. Prima lucrare a fost expusă de părintele Petru Vintilescu de la Parohia Vermeș, cea de-a doua de părintele Ianăș Ambruș de la Parohia Izgar, iar ultima de părintele Flavius-Cătălin Florea de la Parohia Ersig. Pe marginea celor expuse, cei prezenți au avut posibilitatea să dezvolte anumite aspecte, făcând referire de asemenea și la problemele din teren ale fiecărui păstor de suflete, fie preot sau profesor de religie.
Întâlnire cu folos duhovnicesc și cu roade practice
„Ne-am întărit duhovnicește unii pe alții pentru că și de această dată s-a vorbit despre rolul și importanța parohiei. Sigur, fiind în Anul misiunii parohiei și mănăstirii, am discutat toate problemele misionare cu care se confruntă atât preoții cât și profesorii de religie. Sperăm ca întâlnirea de astăzi să aibă folos duhovnicesc, dar și roade practice pastoral-misionare, pentru ca preoții și profesorii de religie să plece motivați acolo unde își desfășoară activitatea și, bineînțeles, să dinamizeze atât viața spirituală a credincioșilor, respectiv a elevilor, cât și viața pastoral-misionară a turmei pe care o păstoresc”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. Întrunirea a cuprins și o meditație biblică având ca bază textul de la Ioan, capitolul 10, versetul 11: „Păstorul cel bun își pune sufletul pentru oile sale”. În final au fost analizate concluziile în urma dezbaterilor menite să îmbunătățească viața duhovnicească, dar și viața pastorală pe care preoții și profesorii de religie o au în atenție.