„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Cerc pastoral-misionar la Parohia Zorlențu Mare, Caransebeș
Preoții din Cercul pastoral-misionar Reșița-Nord din Protopopiatul Reșița, s-au întrunit în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Zorlențu Mare. La Sfânta Liturghie au slujit preoții Damaschin Tătaru de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Reșița, Dumitru-Adrian Tiuch de la Parohia Valeadeni și Ilie-Adrian Murariu, paroh și gazdă a întrunirii preoțești, iar ceilalți preoți prezenți au dat răspunsurile la strană. Toți preoții s-au împărtășit cu Sfintele Taine, precum și un număr important de copii. La slujbă a fost prezent un număr foarte mare de credincioși, care au umplut biserica, alături de care s-a aflat și primarul comunei, Martin Cornea. La finalul Sfintei Liturghii, pr. coordonator al cercului pastoral, Damaschin Tătaru, a ținut un cuvânt de învățătură, iar parohul Ilie-Adrian Murariu a mulțumit celor prezenți.
În partea a doua a întruniri a fost susținut referatul „Cooperarea dintre primar, preot, învățător sau profesor și alți intelectuali, ca factor de responsabilitate pentru viața comunităților rurale azi” de către pr. Sorin Bușoi, slujitor la Parohia „Schimbarea la Față”din Reșița.
„În zona Banatului un eveniment excepțional din viața comunității este ruga satului, aceasta fiind o sărbătoare religioasă și deopotrivă laică, ale cărei începuturi se pierd în negura istoriei, dar care este deja menționată în secolul al XVIII-lea (…) Învățătorii predau mai departe cântecul, tradițiile, costumul și jocul popular al copiilor din sate. Primarul satului contribuie la buna desfășurare a acestei sărbători prin organizarea evenimentului sub toate aspectele, apoi prezintă un cuvânt despre sat, tradiții, obiceiuri, iar preotul ține cu mult fast slujba religioasă a sărbătorii respective, iar la final sfințește o pâine tradițională pe care o aduc credincioșii săteni la biserică, apoi, împreună cu sătenii participă la sărbătoarea satului, în acompaniamentul muzicii spre căminul cultural sau spre un alt loc amenajat pentru petrecere. Ziua este sărbătorită în fiecare casă, unde întreaga familie, împreună cu cei dragi, se adună la un loc. Localnicii din satele în care are loc ruga, își invită rudele și cunoștințele apropiate din așezările vecine sau mai îndepărtate, la această sărbătoare considerată în viața comunităților rurale bănățene la fel de importantă ca Paștele sau Crăciunul. Se constată astfel strânsa legătură între preot, primar învățători și săteni, fiecare având rolul său bine stabilit de Dumnezeu pentru această sărbătoare a întregii comunități bănățene”, a spus pr. Sorin Bușoi. Au luat apoi cuvântul preoții Damaschin Tătaru, Daniel Țăpîrdea, Doru Oproiu, Ilie-Adrian Murariu și Sorin Sfeia. Părintele coordonator al cercului a mulțumit preoților pentru implicare, iar întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă. Următoarea întâlnire a cercului va avea loc în iunie, în Parohia Fârliug.