„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Cerc pastoral pe Valea Bistrei
În biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost oficiată Liturghia darurilor înainte sfințite de către un sobor de preoți în prezența Preasfinţitului PărinteLucian, Episcopul Caransebeşului. În cadrul slujbei au fost susținute o predică la Duminica a 6-a din post, a Floriilor, de către pr. Ioan-Petru Popa de la Parohia Mal și o cateheză cu tema „Temeiuri vechi-testamentare pentru cinstirea sfintelor icoane”, prezentată depr. Petru Trainoschi de la Parohia Var.
În contextul în care anul acesta s-au împlinit 40 de ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Justinian Marina, a fost săvârșită o slujbă de pomenire la finalul Sfintei Liturghii în cadrul căreia au fost pomeniți apărătorii și mărturisitorii Ortodoxiei în timpul regimului comunist, clerici și mireni. La finalul slujbei, un grup de elevi de la școlile generale din Glimboca și Măru au susținut un repertoriu de cântece prepascale și un recital de poezii dedicate apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Tot în prima parte a cercului pastoral a avut loc, în incinta bisericii în care a fost săvârșită Sfânta Liturghie, vernisarea expoziției de icoane vechi aduse de către preoții aparținători cercului din parohiile în care slujesc. „Îi felicităm pe toți cei care au participat la această manifestare liturgică, teologică, spiritual-culturală și pe preoții care au susținut referate pentru că ne-am folosit, cu adevărat, duhovnicește, dar și intelectual de aceste comunicări atât de importante, care ne întregesc cunoștințele teologice, dar și cunoștințele de istorie pe care le-am dobândit în școlile de teologie. Îi felicităm, de asemenea, pe cei care au organizat această întrunire, preoții de pe raza Cercului pastoral-misionar Valea Bistrei și dorim tuturor un praznic al Floriilor cu binecuvântare, sănătate, întru toate bună sporire și o săptămână a Sfintelor Pătimiri care să devină pentru fiecare dintre noi un urcuș autentic spre Învierea lui Hristos, care este și învierea noastră”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Subiectele ce au fost prezentate la conferința din cea de-a doua parte a cercului au avut în centrul atenției cele două teme, Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Primul referat, intitulat „Pictorul de icoane/de biserici: pregătire teologică, artistică și duhovnicească”, a fost susținut de pr. Petru Itineanțu de la Parohia Obreja, iar cel de-al doilea, „Justinian Patriarhul: inițiator al primelor canonizări de sfinți din Biserica Ortodoxă Română (1950 și 1955) și promotor al generalizării cultului sfinților cu moaște în România”, expus de pr. Vidu-Marius Vasiloni, de la Parohia Băuțarul Superior. După prezentarea referatelor, au avut loc dezbateri ale temelor prezentate, dar și discuții cu privire la probleme legate de pastorația și misiunea fiecărui preot în parohia pe care o păstorește.