„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Cercuri misionar-pastorale în parohiile arădene
Pe parcursul acestei săptămâni, mai multe parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului au găzduit, cu binecuvântarea ierarhului, cercuri pastoral-misionare. În cadrul acestor întruniri ale preoților s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, după care au urmat susțineri de referate, ce au avut ca temă iconologia ortodoxă și apărătorii și mărturisitorii Ortodoxiei în timpul regimului comunist.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Cercul pastoral Hălmagiu, condus de preotul Cristian Mihăiță Bacoș, s-a întrunit recent în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din filia Ionești, a Parohiei Țărmure. La această întrunire s-a săvârșit Sfânta Taină a Maslului, în prezența unui număr mare de credincioși ai parohiei, precum și din satele învecinate.
După terminarea slujbei, preotul Andrei Zadic de la Parohia Brusturi a prezentat următoarele teme: 1. Icoana în școală: semn al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni; 2. Patriarhul Justinian: organizator al parohiilor ortodoxe românești din diasporă.
În prima temă, părintele, ținând cont de încercarea tot mai vehementă a înlăturării icoanelor din mediul public, a subliniat faptul că prezența icoanei este deosebit de necesară în școlile noastre, întrucât aceasta este semnul prezenței lui Dumnezeu. În cea de a doua temă a fost evidențiată personalitatea Patriarhului Justinian, calitățile sale deosebite și sprijinul duhovnicesc și financiar pe care l-a acordat parohiilor ortodoxe românești din diasporă.
La final, părintele paroh Cosmin Roman a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru ziua frumoasă, cât și preoților împreună slujitori și credincioşilor prezenți.
Cerc pastoral-misionar în Parohia Fiscut
Și parohia din Fiscut, Protopopiatul Arad, a găzduit săptămâna aceasta întrunirea preoţilor din Cercul pastoral-misionar nr. 5 Vinga, coordonat de preotul Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu.
Întrunirea a debutat în biserica parohială, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, săvârşită de către preoții prezenți și diac. Lucian Baba. După terminarea slujbei, părintele Valentin Goronea, de la Parohia Hunedoara Timișană, a susținut un referat cu titlul „Viața și opera pictorului Stefan Tenețchi”, în care a subliniat câteva date importante din biografia iconarului sârb, cel care a pictat iconostasul bisericii parohiale din localitatea Fiscut.
„Rămâne a fi unul dintre pictorii de referință din această zonă, acest lucru evidențiindu-se prin câteva lucrări, care își păstrează frumusețea și acuratețea și după o perioadă atât de îndelungată”, a subliniat părintele referent. În încheierea cercului pastoral-misionar, preotul paroh Dan-Marius Braiț a adus mulţumiri părintelui coordonator, colegilor preoţi, dar şi credincioşilor prezenţi.
Cerc pastoral în Parohia Neudorf
Din încredinţarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și Cercul misionar nr. 2 Radna s-a întrunit zilele trecute, sub coordonarea preotului Murgu Marius, în biserica cu hramul `Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a Parohiei Neudorf. Cu acest prilej, soborul de preoţi prezent a oficiat Sfânta Taină a Maslului.
După oficierea slujbei, fiind anul 2017, Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, părintele Butar Pascu de la Parohia Dumbrăvița a susținut tema „Icoana în şcoală: semn al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni (ca şi Sfânta Cruce”), alături de tema liturgică „Valorizarea tinerilor în Biserică”.
Activitatea Cercului misionar Radna s-a încheiat cu o agapă frățească, organizată de către preotul paroh Dumitru Ștefan Popa la casa parohială.