„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Cercuri pastoral-misionare în parohiile arădene
În mai multe parohii din cadrul Arhiepiscopiei Aradului a avut loc slujba Sfântului Maslu, urmată de întruniri ale preoților în cercuri pastoral-misionare. La aceste întruniri au fost discutate temele propuse pentru anul 2016, dedicate educației religioase a tineretului creștin ortodox, dar și Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Recent, în Parohia Săvârşin, Protopopiatul Lipova, la ceas de Vecernie, 12 preoți din Cercul misionar Săvârșin au oficiat Taina Sfântului Maslu de obște în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Slujba Sfântului Maslu a fost săvârşită sub protia părintelui Ioan Jidoi, protopop al Lipovei, răspunsurile fiind date de cântăreţii de la strană și de corul bisericii din Săvârșin.
La finalul sfintei slujbe, chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învăţătură pus sub titlul `Pregătirea de sărbătoare”, întrucât ne aflăm în pragul sărbătorii Sfinţilor Arhangheli, sub ocrotirea cărora este pusă biserica parohială şi totodată în ajunul zilei săptămânale de pomenire a sfinţilor îngeri. Înaltpreasfinţia Sa a vorbit celor prezenţi despre rolul îngerilor în viaţa oamenilor, atât drept călăuzitori, cât şi apărători de tot răul. De asemenea, ierarhul a explicat că participarea la Taina Sfântului Maslu este folositoare pentru toată buna lucrare. Aflându-ne în anul comemorativ dedicat Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, s-a amintit şi despre predica sa la praznicul Sfinţilor Arhangheli şi îndemnul pe care îl găsim în aceasta cu referire la cinstea și vrednicia cu care este înzestrat preotul de Dumnezeu și respectul lui față de credincioși și al credincioșilor față de el. În încheiere, chiriarhul i-a felicitat pe toţi aceia care poartă numele Sfinţilor Arhangheli şi a amintit şi despre ziua onomastică a Regelui Mihai I al României, cunoscut fiind că la Săvârşin se află şi reşedinţa Familiei Regale a României.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a acordat preotului paroh Călin Mădăluţă, care este şi coordonatorul acestui cerc misionar, rangul de iconom stavrofor. Amintim aici faptul că în urmă cu câteva zile, mai precis în data de 24 octombrie a.c., preotul paroh Călin Mădăluţă dimpreună cu primarul localităţii, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la castelul Peleş din Sinaia, au primit Medalia Regele Mihai I pentru loialitate. În cadrul dezbaterilor, preotul paroh a susţinut referatul intitulat ,,Pastoraţia copiilor”, pregătit pentru întrunirea cercului misionar din această zi.
Cerc pastoral-misionar în Parohia Bocsig, Protopopiatul Ineu
În Duminica a 24-a după Rusalii, a învierii fiicei lui Iair, preoții din Cercul pastoral-misionar Ineu, coordonați de părintele Călin Negruţ din Parohia Gurba, s-au întâlnit în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Bocsig, la invitaţia părintelui paroh Bogdan Oneţ. Întâlnirea de suflet a debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, oficiată de un sobor de 12 preoți din cadrul cercului, printre care și părintele Vlad Oneț, preot la Penitenciarul Arad.
La momentul cuvenit, preotul Ștefăniță Muț din Parohia Seleuș a rostit un cuvânt de învățătură plecând de la Evanghelia zilei, făcând o paralelă între învierea fiicei lui Iair și învierea la care sunt chemați tinerii din zilele noastre, subliniind importanța acestora la viața duhovnicească și la o creștere în Hristos și cu Hristos în Biserică. De asemenea, a făcut o legătură între femeia vindecată de Mântuitorul și vindecarea pe care o cerem noi în Taina Sfântului Maslu, precizând că de multe ori alergăm la doctorii care nu ne pot vindeca fără ajutorul de Sus de la Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.
Părintele Iuliu Tiberiu Suciu, de la Parohia Moroda, a susținut referatele cu următoarele teme: „Biserica Ortodoxă – mama duhovnicească a acestui popor”; „Sfântul Ierarh și Martir Antim Ivireanul în conștiința, cultura și spiritualitatea românească, alături de alți iluștri contemporani”. În referatele prezentate, părintele a scos în evidență temele propuse, arătând importanța Bisericii Ortodoxe în formarea și creșterea duhovnicească a poporului român, făcând referire la Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, precum și la contemporanii acestuia.
La final, preotul paroh Bogdan Oneț a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru această seară duhovnicească, preoților împreună slujitori și rugători, Consiliului și Comitetului parohial și tuturor credincioșilor care au fost alături de Biserică și l-au sprijinit, primind și el urări de bine la împlinirea unei frumoase vârste.
Cerc misionar în Parohia Zimbru
Și preoţii din cadrul Cercului pastoral-misionar nr. 3 Gurahonţ, coordonat de preotul Crăciun-Dorel Moţ, s-au întrunit la biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Zimbru, Protopopiatul Sebiş.
În cadrul acestei întruniri, preotul Florea Ioan de la Parohia Dieci a susţinut referatul cu temele: 1. Tinerii și Iisus Hristos, Arhiereul Cel veșnic tânăr şi Sfântul Ierarh Antim Ivireanul ca model pentru cei tineri. În cadrul referatului, părintele a arătat: „Avem datoria să ajutăm sufletele copiilor să crească frumos și în cele din urmă să își găsească mântuirea. În acest sens trebuie să avem permanent în minte ceea ce a spus Mântuitorul: «Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, că a unora ca acestora este Împărăția cerurilor». Pentru aceasta trebuie să îi apropiem pe copii de Iisus Hristos, de Sfânta Biserică, arătându-le mereu cât de mult îi iubește Iisus Hristos și cât de dăunător pentru viața lor este păcatul sub toate formele lui”.
În cea de-a doua temă, părintele a arătat că viața duhovnicească și lucrarea pastoral-misionară a Sfântului Antim, integrate în viața doxologică și sfințitoare a Bisericii, fac să strălucească veșnic chipul lui tânăr în Împărăția lui Dumnezeu și în inimile noastre, întrucât pentru fiecare tânăr Sfântul Antim se poate constitui într-un model de credință, trăire, dăruire și muncă. După susţinerea temelor au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi. La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate. În finalul întâlnirii, preotul paroh Ciprian Luşcă a mulţumit tuturor pentru participare. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.