„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Cercuri pastoral-misionare în parohiile arădene
În Parohia Păiușeni din Protopopiatul Sebiș a avut loc zilele trecute întrunirea Cercului pastoral-misionar numărul 2 Buteni, coordonat, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, de către părintele Marian Ciucur.
Soborul de preoți a slujit Taina Sfântului Maslu, la care au luat parte numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi. Din sobor au făcut parte: pr. Marian Ciucur din Buteni, pr. Alexa Birău din Chisindia, pr. Vasile Coșeri din Paulian, pr. Dragoș Teodor-Terentie din Cărand, pr. Mercea Cătălin Rus de la Parohia Sebiș II, pr. Daniel Pavel din Joia Mare, pr. Gheorghe Cristian Popa din Revetiș, și parohul locului, părintele Teodor Tripa.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Alexa Birău. Acesta s-a referit la cinstirea icoanelor, expunând învățătura de credință cu referire la aceasta, extrasă din scrierile Sfântului Ioan Damaschinul.
Părintele a arătat că icoanele nu sunt idoli, ci ele reprezintă chipul persoanei zugrăvite pe ea, icoana supremă fiind Mântuitorul Hristos, Dumnezeu care S-a făcut om văzut.
Închinarea la icoană nu se îndreaptă către materia din care este făcută, ci persoanei pe care o reprezintă. De asemenea, părintele a subliniat că icoanele au un rol didactic, soteriologic și educativ-moral.
În urma cuvântului de învățătură, preotul paroh Tiberiu Tripa a mulțumit preoților prezenți și binefăcătorilor și a felicitat pe doi tineri care fac cinste parohiei, unul proaspăt absolvent de bacalaureat și celălalt tocmai admis la Academia Tehnică Militară.
Credincioșii au fost unși cu untdelemn sfințit „spre tămăduirea sufletului și a trupului” și seara s-a încheiat cu obișnuita agapă.
Și Parohia Comlăuș, din Protopopiatul Arad, a găzduit întrunirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar Zărand, coordonați de către părintele Nicolae Rădulescu, preot paroh la Parohia Sântana I.
Întrunirea a început în biserica parohială, după care preoţii prezenţi s-au retras la Oficiul parohial, unde s-au purtat discuţii pe tema referatului susţinut de către părintele Lucian Ștefănuț, de la Parohia Comlăuș. În referatul prezentat, intitulat „Teologia icoanei”, părintele Lucian Ștefănuț a vorbit despre importanța icoanei în viața creștinului, icoana fiind, în viziunea Sfântului Ioan Gură de Aur, „biserica de acasă”. De asemenea, a vorbit și despre rolul iconarului în realizarea icoanei, cât și despre normele ce se impun în pictura bisericească. În luările de cuvânt, preoţii prezenţi şi-au adus aportul în dezbaterea temei.
La finalul discuţiilor, preotul paroh Ioan Vand a mulţumit preoţilor care au participat la acest moment important din viaţa comunităţii pe care o păstoreşte.