„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Cercuri pastorale în Episcopia Caransebeșului
Cei 27 de preoți din cadrul Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord, Protopopiatul Reșița, s-au întrunit joi, 15 februarie, la biserica parohială „Sfântul Vasile cel Mare” din orașul Reșița, la ședința programată pentru această lună. Tot joi, s-au întrunit în ședință și preoții din Cercul pastoral-misionar Bocșa la Parohia Ortodoxă Română „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Bocșa Română.
La Reșița, întâlnirea a debutat cu săvârșirea slujbei Vecerniei, unde au slujit pr. Daniel Țăpîrdea, paroh al acestei parohii, pr. Alin-Emanuel Despău, de la Parohia Duleu, și pr. Marius- Ionuț Iovănescu, de la Parohia Ezeriș. Rugăciunea de seară săvârșită în biserica parohială a cartierului reșițean Moroasa- Luncă a fost înfrumusețată prin răspunsurile date la strană de către ceilalți preoți prezenți. Partea doua a întâlnirii s-a desfășurat tot în biserica parohială și, ținând cont că anul acesta a fost declarat de Sfântul Sinod Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri, părintele Damaschin Tătaru, coordonatorul cercului pastoral, a prezentat în detaliu preoților prezenți Concursul național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel în întreaga Patriarhie Română în perioada noiembrie 2017 – mai 2018. După expunerea tuturor detaliilor, au avut loc discuții și propuneri referitoare la parohiile și preoții implicați în acest concurs național.
Concursul se adresează copiilor, preoților, profesorilor de religie ori de altă disciplină implicați în Proiectul național catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și altor educatori creștini. La concurs se vor înscrie elevi din învățământul preuniversitar (7-18 ani), indiferent de număr, care fac parte din grupa de cateheză, sub coordonarea unui preot și a unui profesor de religie și alte discipline (istorie, desen, limba română etc.). Fiecare echipă de la nivelul parohiei va alcătui un portofoliu care poate să conțină, la alegere, lucrări cu conținut teoretic (secțiunea literară) și lucrări cu caracter practic (secțiunea artistică și multimedia). Concursul cuprinde mai multe secțiuni: literară, artistică și multimedia. Tematica acestor lucrări trebuie să fie subordonată Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Concursul va evidenția importanța libertății câștigate prin viața în Hristos, a tradiției și a portului popular, precum și unitatea de credință și de neam în țara noastră, în contextul unor tendințe puternice de diluare și relativizare a ei. Concursul are ca scop cultivarea dragostei de țară și de Biserică și educarea tinerilor, în sensul respectării valorilor tradiționale și a afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale. Toți participanții la concurs vor purta costum popular tradițional, care să reprezinte zona de proveniență. Concursul va avea totodată și un caracter filantropic. Lucrările urmează să intre în competiție la nivel de eparhie până la 1 mai 2018, iar apoi premierea echipelor câștigătoare la nivel național va avea loc la Patriarhia Română în 21 mai 2018.
Întrunirea preoților s-a încheiat cu referirile necesare pentru următoarea întâlnire a cercului pastoral-misionar, programată pentru luna martie, precum și cu stabilirea calendarului săptămânilor duhovnicești menit a se desfășura în fiecare parohie a cercului pastoral în timpul Postului Mare.
Cercul pastoral-misionar Bocşa, la Bocșa Română
Tot joi, de sărbătoarea Sfântului Apostol Onisim și a Sfântului Mucenic Maior, la Parohia Ortodoxă Română „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Bocșa Română, s-a desfășurat întâlnirea Cercului pastoral-misionar Bocșa, prima pe acest an. Pentru începutul întrunirii, s-a săvârșit Vecernia mică, preoți slujitori fiind pr. Florin Cosmin Cosma de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Dognecea - protos, pr. George-Adrian Moteca, de la Biserica „Învierea Domnului” Ramna, și pr. Flavius Cătălin Florea, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Ersig, strana fiind formată din restul preoților prezenți.
După terminarea Vecerniei mici, în trapeza așezământului social au avut loc discuții referitoare la toate întrunirile ce urmează a fi făcute în acest an, s-a discutat despre Marșul pentru Viață ce va avea loc în acest an pe data de 24 martie, despre conferința la care va fi prezent și pr. Constantin Necula. S-au amintit locurile unde vor fi desfășurate următoarele întâlniri și, bineînțeles, tot ce trebuie făcut pentru buna desfășurare și organizare a lor.
Întâlnirea s-a terminat cu rugăciunea de mulțumire, fiind de bun augur în acest an în care se sărbătorește centenarul Marii Uniri.