„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Cercuri pastorale în parohiile arădene
În parohiile arădene s-au desfășurat, zilele trecute, mai multe cercuri pastoral-misionare, în cadrul cărora s-au susținut referate teologice ce au avut în vedere diverse teme de actualitate, urmate de ample dezbateri.
Preoţii din cadrul Cercului pastoral-misionar nr. 3 Gurahonţ, coordonați de către preotul Crăciun-Dorel Moţ, s-au întrunit, în după-amiaza zilei de 26 iunie, la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Pescari, Protopopiatul Sebiş. În cadrul acestei întâlniri a fost săvârşită Sfânta Taină a Maslului, la care au participat foarte mulți credincioşi.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română, preotul Darius Pasc de la Parohia Bonțești a susţinut un referat cu temele: 1. Rolul Bisericii, familiei și școlii în orientarea tinerilor; 2. Lupta împotriva provocărilor la care sunt supuși tinerii într-o societate globalizată: alcool, droguri, libertinaj, violență.
În susținerea temei, părintele a afirmat că familia, Biserica și școala, ca factori educaționali decisivi, au responsabilitatea de a spori cooperarea în vederea educării și formării copiilor și a tinerilor pentru o viață armonioasă în familie și în societate, dar și pentru a deveni cetățeni ai patriei cerești, deoarece scopul ultim al vieții omului pe pământ este pregătirea sa pentru viața și fericirea eternă.
După susținerea referatului, preoții participanți au dezbătut temele prezentate. În finalul întâlnirii, preotul paroh Sebastian Rocsa a mulţumit tuturor pentru participare.
Cerc pastoral la Parohia Horia
Și Parohia Horia, din Protopopiatul Arad, a găzduit întrunirea preoţilor din Cercul preoțesc nr. 6 Vladimirescu, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de preotul Negrean Petru Berceanu, de la Parohia Vladimirescu I.
Întrunirea a debutat prin oficierea slujbei Vecerniei, la finalul căreia părintele Petru Berceanu a prezentat referatul cu tema „Tinerii credincioși, bucurie pentru familie, Biserică și neam”. La începutul referatului, s-a schițat contextul social actual, dominat de o criză de ideal și de orientare spirituală a tinerilor, context în care Biserica este chemată să-și intensifice lucrarea alături de familie și școală în formarea tinerei generații. De asemenea, s-a vorbit și despre rolul fundamental al parohiei, al familiei și al școlii în societatea actuală.
În încheiere, părintele paroh Adrian Murg a mulțumit părintelui Petru Berceanu pentru referatul prezentat, pentru cuvintele și îndemnurile puse la sufletul celor prezenți. Totodată, părintele paroh a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru împreună-rugăciune și pentru momentele de înălțare duhovnicească.
Cerc pastoral-misionar în Parohia Craiva
Și preoții din cadrul Cercului misionar numărul 2 Beliu, conduși, din încredințarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, de către părintele Ioan Huțiu s-au adunat în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Craiva, Protopopiatul Ineu.
Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, la care au participat numeroși credincioși. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Ioan Huțiu, care a vorbit despre noțiunea de sfânt și sfințenie din Biserica dreptmăritoare, arătând că în Noul Testament ideea de sfințenie este îmbinată cu ideea de desăvârșire (cf. Matei 5, 48). În continuare, părintele paroh Ioan Tătar a susținut referatul „Educația religios-morală a tinerilor prin misiune”, arătând că educația este posibilă în toate perioadele vieții omenești, mai ales la vârsta copilăriei. S-a subliniat faptul că educația religioasă creștină este posibilă numai dacă Hristos însuși este primit în sufletul omului și dacă acest suflet lucrează împreună cu Hristos la desăvârșirea sa.
La final, părintele paroh a mulțumit atât preoților, cât și credincioșilor pentru împreuna-rugăciune.
Cerc pastoral în Parohia Șilindia
Și la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Parohia Șilindia, Protopopiatul Ineu, a avut loc un eveniment plin cu încărcătură duhovnicească pentru credincioșii acestei parohii, cu ocazia întrunirii preoților din Cercul pastoral-misionar Târnova, condus, din încredințarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, de către părintele Teodor Păiușan, de la Parohia Târnova.
Întrunirea cercului pastoral-misionar a început prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, unde a slujit un sobor format din șapte preoți. La finalul slujbei, părintele Teodor Păiușan a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor în care a insistat asupra temei sfințeniei.
După săvârșirea slujbei, preoții și o parte din credincioși s-au adunat la Căminul cultural din Șilindia, unde părintele Teodor Păiușan de la Parohia Târnova a susținut, în conformitate cu tematica anului omagial, referatul cu următoarele teme: 1. Rolul Bisericii, familiei și școlii în orientarea tinerilor. 2. Lupta împotriva provocărilor la care sunt supuși tinerii într-o societate globalizată, alcool, droguri, libertinaj, violență. 3. Chipuri de tipografi bisericești și ierarhi care au înființat tipografii bisericești. În cadrul referatului s-a evidențiat situația alarmantă în care se află tinerii astăzi, greutățile cu care se confruntă, viciile de care nu pot sau nu vor să scape. De asemenea, s-a prezentat pe scurt viața și activitatea Sfântului Antim Ivireanul și s-au înșirat câteva nume de ierarhi care au înființat tipografii bisericești. Preoții au purtat apoi o serie de discuții asupra temei expuse.