„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Cercuri pastorale în parohiile Firiteaz și Prunișor, județul Arad
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit săptămâna trecută în Parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, dând răspuns invitaţiei părintelui paroh Vlad-Sergiu Sandu. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat lucrările care s-au făcut pe parcursul acestui an în interiorul bisericii: montarea unei pardoseli de marmură, schimbarea integrală a mobilierului bisericesc și schimbarea tuturor corpurilor de iluminat din interior. Ierarhul a fost întâmpinat de către preoții aparținători Cercului pastoral-misionar nr. 5 Vinga, de copiii îmbrăcați în costumele populare specifice zonei, de primarul comunei Șagu, Emilia Brâneț, de președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, precum și de numeroși credincioși.
În cadrul acestui eveniment, a avut loc și întrunirea preoților aparținători Cercului pastoral misionar numărul 5 Vinga, coordonat de către părintele paroh Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu. Cu acest prilej, părintele paroh a prezentat referatul cu titlul „Lucrarea Bisericii în viața poporului român”, în cadrul căruia a pus în evidență modul prin care Biserica Ortodoxă Română, prin episcopii, preoții și slujitorii ei, s-a implicat în actul Marii Uniri de la 1918. „Contribuția Bisericii la istoricul act al Marii Uniri din 1918 a fost, ca și toată lucrarea ei în viața poporului român, o liturghie a iubirii jertfelnice și a bucuriei, care izvorăsc din Crucea și Învierea lui Hristos”, a subliniat părintele.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de binecuvântare, în cadrul căruia a făcut legătura între însemnătatea Centenarului Marii Uniri în viața Bisericii și hramul bisericii parohiale, știind, potrivit poetului național Mihai Eminescu, că Biserica este Mama poporului nostru român, prin aceea că Maica Domnului este Maica Bisericii, fiind pururea rugătoare pentru țară și neam.
Tot săptămâna trecută, credincioșii din Parohia Prunișor, Protopopiatul Sebiș, au avut bucuria de a continua rugăciunile adresate Maicii Domnului, prin participarea la Taina Sfântului Maslu săvârșită cu ocazia întrunirii Cercului pastoral-misionar nr. 2 Buteni, coordonat de către părintele Marian Ciucur, parohul Parohiei Buteni.
La momentul cuvenit, pr. Gheorghe Pop de la Parohia Revetiș a rostit un cuvânt de învățătură, reliefând contribuția majoră a mănăstirilor și vetrelor de formare duhovnicească la menținerea unității noastre de neam și de credință.