„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Ceremonii religios-militare de Ziua Eroilor
În ziua sărbătorii Înălțării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi ai catedralei, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Schitul Reșița.
Mulţi credincioși au venit de praznicul Înălțării Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Arad pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Părintele Arhiepiscop Timotei.
Cuvântul de învăţătură al ierarhului a fost pus sub titlul „Înălţare sfântă” (conform citirilor scripturistice ale praznicului: Faptele Apostolilor 1; Luca 24), însemnând o stare de râvnit prin tinderea spre absolut. Prin unirea firii dumnezeieşti cu cea omenească în Persoana Mântuitorului, cea din urmă însăşi este înălţată. Tocmai pentru aceasta Fiul lui Dumnezeu a coborât la starea noastră, să o ridice din căderea de la demnitatea iniţială şi pe care nu o putea redobândi fără harul divin. Strădania omenească este trebuitoare în această înălţare şi ea poate dobândi valori maxime ca aceea a eroismului, a jertfirii de sine pentru tot ceea ce asigură progresul general, pacea şi ordinea lumii. De aici şi împletirea praznicului cu cinstirea eroilor, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.
Cinstirea eroilor neamului la Arad
După Sfânta Liturghie, Ziua Eroilor a fost marcată prin ceremoniale religioase şi militare, la care au participat veterani de război, reprezentanți ai administrațiilor locale și județene, dar și ai partidelor politice.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca sărbătoare naţională bisericească a eroilor. Manifestările organizate la Arad au debutat cu oficierea unui Parastas în memoria eroilor neamului, oficiat la Catedrala Ortodoxă Veche, de un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, după care au fost depuse jerbe de flori la troiţa din curtea Catedralei Ortodoxe Vechi.
La Monumentul Revoluţiei din faţa Palatului Administrativ, Arhiepiscopul Aradului a oficiat o slujbă religioasă de Pomenire, după care au fost depuse coroane de flori. Apoi, în Piaţa „Avram Iancu”, la Monumentul Ostaşului Român, au avut loc un ceremonial militar-religios şi o depunere de coroane. Evenimentul din Piața „Avram Iancu” a cuprins și un program cultural-patriotic al elevilor școlilor gimnaziale „Caius Iacob” și „Avram Iancu” din municipiul Arad. Imnul Eroilor a fost intonat de corul vârstnicilor și veteranilor de război din cadrul filialei arădene a Asociației Naționale a Veteranilor de Război. Manifestările organizate cu ocazia Zilei Eroilor s-au încheiat cu un ceremonial militar şi religios şi depuneri de coroane la cele două monumente ale eroilor din cimitirul Pomenirea.
În cuvântările ocazionale rostite cu acest prilej, chiriarhul Aradului s-a referit la importanţa sărbătorii din punct de vedere bisericesc şi naţional.
În toate locaşurile de cult din Arad au fost pomeniţi în această zi a Înălţării Domnului eroii - ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile - care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
Schitul Reșița și-a sărbătorit hramul
La praznicul Înălțării Domnului, Schitul Reșița din municipiul reședință de județ şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în mijlocul obştii monahale şi a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi în Altarul de vară din curtea așezământului monahal. În continuare, ierarhul a săvârşit o slujbă de Pomenire pentru eroii şi martirii neamului românesc. La slujbă au participat numeroşi credincioşi din oraşul reşedinţă de judeţ, Reşiţa, dar şi din alte zone ale ţării. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. La final, chiriarhul, însoțit de părintele stareț, a vizitat şantierul bisericii mari ce se construieşte cu hramul „Buna Vestire”.
„Ca în fiecare an, poposim duhovnicește la praznicul Înălțării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos la cer, la această sfântă mănăstire, aflată pe acest deal binecuvântat, care străjuiește cetatea Reșiței. Poposim duhovnicește la hramul acestei mănăstiri, poposim duhovnicește ca să fim împreună cu preoții și credincioșii din municipiul Reșița și din alte parohii și localități, care astăzi au dorit foarte mult să fie aici, împreună cu noi, la această Sfântă Liturghie de hramul mănăstirii. După oficierea Sfintei Liturghii, am săvârșit și un Parastas, pomenindu-i pe eroii și luptătorii țării noastre, căzuți pe toate câmpurile de luptă, în toate timpurile și în toate locurile, pentru libertatea și demnitatea noastră și pentru întregirea țării noastre. Așa cum se obișnuiește la praznicul Înălțării Domnului, îi pomenim și pe eroii patriei noastre. În toate bisericile și mănăstirile, astăzi, deși este praznic împărătesc, se oficiază Parastasul pentru eroii țării noastre, cei care s-au născut în eternitate, luptând și murind pentru aceste idealuri nobile: păstrarea credinței strămoșești și păstrarea unității naționale”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Construcţia Schitului „Înălțarea Domnului” Reşiţa a început în toamna anului 2004 pe terenul donat de o familie de credincioşi din Reşiţa, de către protos. Daniil Cozmaniuc şi un grup de credincioşi. Sfinţirea locului viitoarei biserici mari a complexului monahal a avut loc în data de 15 septembrie 2004. Paraclisul de iarnă a fost târnosit în anul 2009, iar în duminica de după praznicul Înălțării Domnului, 17 mai 2010, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a sfințit a sfințit iconostasul paraclisului de iarnă al schitului. În prezent se depun eforturi pentru construirea bisericii mari a schitului.