„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Cinstirea Sfinților Trei Ierarhi la Timişoara
Începând cu anul 1936, odată cu punerea pietrei de temelie a Catedralei Ortodoxe din Timișoara, Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur au devenit ocrotitorii spirituali ai acestui monumental edificiu, aceasta fiind singura catedrală din România cu acest hram.
Manifestările cu caracter liturgic, prilejuite de hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din cetatea Timișoarei, au început încă din ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, când sute de credincioși bănățeni s-au rugat împreună cu ierarhii din Arhiepiscopia Timișoarei, aducând prinos de cinstire marilor apărători ai Ortodoxiei din secolul al IV-lea. Programul slujbelor religioase a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată, în prezența Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.
În ziua sărbătorii, începând cu ora 7:30 va fi săvârșită slujba Utreniei, după care va avea loc Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi, consilieri de la Centrul eparhial, profesori de la Departamentul teologic al Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, slujitori ai catedralei şi protopopii Timişoarei. În cadrul slujbei vor fi înălțate rugăciuni pentru ctitorii Catedralei Mitropolitane, dar şi pentru vrednicii înaintaşi pe scaunul mitropolitan al Banatului, Mitropoliţii Vasile Lăzărescu şi Nicolae Corneanu. Seara, monumentalul locaș de cult va găzdui un concert de imnuri religioase, închinat sfinților ocrotitori.
Datorită contribuției majore avute la apărarea și propovăduirea dreptei credințe într-un timp în care aceasta era primejduită de multiple și diverse erezii, Sfinţii Trei Ierarhi au devenit, începând cu anul 1936, în urma hotărârii luate la primul congres al facultăților de teologie desfăşurat la Atena, patronii spirituali ai institutelor de învăţământ teologic ortodox din toată lumea. Catedrala ortodoxă din Timișoara, singura catedrală din România cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, este un adevărat simbol al orașului și al Banatului. Situată în centrul geometric al orașului, la interferența celor mai importante artere rutiere, acest monument emblematic impresionează prin specificul arhitectural, dar și prin dimensiunile impozante.
Construcția are suprafața de peste 1.500 mp, lungimea de 62,98 m și lățimea de 31,98 m. Dintre cele 11 turle, turla principală are o înălțime de aproape 84 m. Edificiul a fost construit între anii 1936-1940 după planul arhitectului Ioan D. Traianescu (profesor la Academia de Arhitectură din București), fiind declarat monument de artă pentru arhitectura, pictura și sculptura deosebită. Slujba de târnosire a avut loc la 6 octombrie 1946, fiind săvârșită de Patriarhul Nicodim Munteanu, înconjurat de alți ierarhi și 400 de preoți, în prezența regelui Mihai I al României și a mai multor miniștri și reprezentanți ai statului.