„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Comemorarea la Timişoara a deportaţilor în Bărăgan
La Monumentul Deportării, aflat în Parcul Justiţiei din Timişoara, a avut loc sâmbăta ce a trecut o ceremonie de comemorare a deportaţilor în Bărăgan, victime nevinovate ale regimului comunist. La acest moment solemn a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de clerici de la Catedrala Mitropolitană şi din parohiile timișorene, oficialităţi locale și județene, membri ai Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, precum și deportaţi din toate colţurile ţării, în special din judeţul Timiş.
Slujba Parastasului a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, înconjurat de un sobor de preoţi, care s-au rugat împreună cu toţi cei prezenţi pentru sufletele tuturor deportaţilor care s-au mutat la Domnul după ce au trecut prin încercări grele în timpul deportărilor în Câmpia Bărăganului, apoi au fost depuse jerbe de flori la Monumentul Deportaţilor pentru a le păstra vie memoria. „Și astăzi în pământul Bărăganului sunt semănate lacrimi alături de bobul de grâu. Acei oameni deportați erau buni creștini, așteptau praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, bucuria Bisericii, și iată că acea bucurie le-a fost furată, dar totuși, prin suferințele pe care le-au îndurat ei în Bărăgan, cred că au ajuns la Dumnezeu. Unii dintre ei și-au găsit sfârșitul vieții acolo, alții s-au întors și i-am văzut astăzi printre noi, cu lacrimi în ochi. Este foarte important ca aceste momente să fie puse în fața tinerilor de astăzi ca să nu uite istoria, pentru că avem cu toții un drept la memorie”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan. Moderatorul evenimentului a fost Petru Mirciov, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi în Bărăgan, care consideră deportarea în Bărăgan o filă de istorie pe nedrept uitată. La eveniment a fost prezent şi scriitorul Viorel Marineasa, autor al mai multor volume despre deportare, dintre care amintim „Rusalii 1951”, lucrare ce vorbeşte despre suferinţa demnă a acelor oameni nevinovaţi, majoritatea ţărani bănăţeni, carte ce se constituie o mărturie vie pentru generaţiile viitoare. „Pentru mine documentarea despre deportare a fost o experiență deosebită, pot să spun că mi-a schimbat viața. Am bătut de două ori drumul Bărăganului, o dată ca să vedem locurile și ce a mai rămas, deşi regimul comunist a căutat să ascundă urmele, și a doua oară am mers prin diferitele filiale ale Arhivelor Naționale și am conspectat, am fotografiat o serie de documente, care acum sunt prezentate în acest volum”, a menționat scriitorul Viorel Marineasa.
În anul 1990, la Timișoara a fost înființată Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan. Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, din Timișoara, împreună cu Asociația Foștilor Deținuți Politici, din Turnu-Severin, şi-au asumat rolul de a păstra vie memoria deportării prin editare de cărți, arhivare de documente, ridicare de monumente și organizarea periodică de simpozioane și comemorări. În anul 1996, la împlinirea a 45 de ani de la deportare, Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan a ridicat Monumentul Deportării, amplasat în Parcul Justiției din Timișoara.