„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Comuniune euharistică la început de post
Marți, 20 noiembrie, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș s-au rugat la Sfânta Liturghie arhierească toți preoții din Protopopiatul Caransebeș. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Există o tradiție în Episcopia Caransebeșului ca, la începutul Postului Nașterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian să fie în comuniune euharistică cu toți preoții din eparhie.
Marţi a slujit împreună cu preoţii din Protopopiatul Caransebeș, iar zilele următoare se va întâlni și cu preoții din celelalte trei protopopiate.
„Ne-am rugat pentru toți preoții și credincioșii care formează acest protopopiat, dar în același timp ne-am rugat și pentru făuritorii Marii Uniri, aducând un prinos de recunoștință Mântuitorului Hristos, Maicii Domnului, pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra țării noastre în decursul istoriei. Pentru că a fost o Golgotă, multe sute de ani am urcat, iar la plinirea vremii, în 1918, au venit și mântuirea și învierea neamului românesc prin tot ceea ce s-a întâmplat în anul de grație, unirea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei și Banatului cu patria-mamă. Se cuvine să dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi și pentru toate binefacerile ce le-a revărsat și asupra preoților și credincioșilor din eparhia noastră în acest an atât de important pentru Biserica națională și pentru țara noastră, anul unității de credință și de neam și anul făuritorilor Marii Uniri”, a arătat Părintele Episcop Lucian.
„Comuniunea euharistică de astăzi ne face să retrăim chemarea de a fi tot timpul împreună slujitori în biserică și în afara ei. Vindecarea începe în primul rând cu mine ca preot și odată vindecați noi, ca preoți, putem duce această stare și o putem împărtăși propriilor noștri credincioși”, a declarat părintele Laurențiu Georgescu de la Parohia Vălișoara.
Protopopiatul Caransebeș este cel mai mare din Eparhia Banatului Montan, având 73 de parohii și 86 de clerici. Cel mai vechi document despre acest protopopiat datează din 1749, an în care se spune că la inițiativa Episcopului Ioan Gheorghevici al Caransebeșului, Vărșețului, Lugojului, Palancei și Mehadiei, pe timpul împăraților Francisc I și Maria, s-a făcut conscrierea preoților orașelor și satelor, pe protopopiate, statistica Protopopiatului Ortodox Român al Caransebeșului făcând-o protopopul George Elinescu.