„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Comuniune și binecuvântare în parohii bănăţene
În Duminica a 27-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului a participat la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Timișoara-Ghiroda Nouă, Protopopiatul Timișoara II, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a poposit în Parohia Apateu, Protopopiatul Ineu, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost în mijlocul credincioșilor Parohiei Vârciorova.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a fost întâmpinat la orele dimineții, în Parohia Timișoara-Ghiroda Nouă, de protopopul Mircea Szilagyi, care este şi parohul bisericii, precum și de preoții coslujitori Daniel Sabău și Vlad Munteanu. Împreună cu preoţii, ierarhul a fost întâmpinat şi de zeci de credincioși care, cu mare bucurie, și-au așteptat păstorul sufletesc.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat semnificația duhovnicească a minunii săvârșite de Domnul Iisus Hristos cu femeia gârbovă, despre care s-a citit în pericopa evanghelică a acestei duminici (Luca 13, 10-17). „Deși Evanghelistul Luca nu a dat detalii medicale în relatarea sa despre boala femeii, ne dăm seama că această neputință avea cauze de natură duhovnicească pe care le-a înlăturat Mântuitorul prin cuvânt”. Înaltpreasfinția Sa a actualizat mesajul evanghelic atrăgând atenția credincioșilor asupra oamenilor din zilele noastre, „mulți cu mintea și sufletul gârbovit, care nu privesc cu dragoste către semenii lor și care nu contemplă cu credință Cerul lui Dumnezeu. Pe acești oameni Mântuitorul Hristos îi tămăduiește prin rugăciune în Sfânta Biserică prin mâna Lui cea puternică și tare ce se află în Sfânta Evanghelie pe care slujitorii Bisericii o ţin deasupra capetelor celor care vin la El cu pocăință, așa cum citim în rugăciunea finală din rânduiala Sfântului Maslu”. După încheierea Sfintei Liturghii, mitropolitul a săvârșit împreună cu preoții slujitori sfințirea crucilor care urmează a fi așezate pe cele cinci turle ale bisericii parohiale. Cu acest prilej, ierarhul s-a rugat pentru sănătatea și mântuirea credincioșilor care au contribuit la reparația acoperișului bisericii și la confecționarea noilor cruci care vor împodobi sfântul locaș. „Fiecare credincios care poartă în suflet Crucea lui Hristos și se însemnează cu ea este o Biserică vie în care sălășluiește Duhul Sfânt”, a mai adăugat Părintele Mitropolit.
Slujire arhierească şi concert de colinde în Parohia Apateu
În Duminica a 27-a după Rusalii, chiriarhul Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a poposit în Parohia Apateu, Protopopiatul Ineu. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa oficialităţilor locale şi a numeroşi credincioşi. Din sobor au făcut parte: pr. Ciprian Sălăvăstru de la Parohia Moţiori, pr. Adrian Hanţiu de la Parohia Vânători, pr. Andrei Slăv de la Parohia Berechiu şi arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre „Desăvârşirea creştină” (conform lecturilor biblice de la Efes. 6; Luca 13), care se câştigă prin biruinţa binelui asupra răului, într-o luptă în care omul are nevoie de harul lui Dumnezeu, îmbrăcând armura divină a unor valori nepieritoare, ca adevărul şi dreptatea. Astfel, desăvârşirea înseamnă îndreptare şi mântuire, Evanghelia zilei ilustrând modul realizării adevăratului caracter religios-moral ce înalţă întreaga fiinţă a credinciosului. La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Ilica i-a mulţumit chiriarhului pentru grija părintească pe care o poartă credincioşilor Parohiei Apateu, mai ales în ajunul marilor praznice. Părintele paroh a mulţumit, de asemenea, preoţilor slujitori, oficialităţilor prezente şi tuturor credincioşilor care au luat parte la Sfânta Liturghie.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al parohiei, unul dintre corurile de renume din Arhiepiscopia Aradului. La sfârşit, corul dirijat de părintele paroh a interpretat un buchet de colinde de Crăciun.
Slujire arhierească în Parohia Vârciorova
În duminica trecută, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Vârciorova, Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a sfințit o troiță ridicată în apropierea bisericii parohiale, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie, alături fiind un sobor de preoți și diaconi.
La Sfânta Liturghie au participat reprezentanţi ai autorităților locale, precum și un număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți copii și tineri înveșmântați în straie populare specifice zonei Văii Timișului. În semn de apreciere a frumoasei lucrări pastoral-misionare, părintele paroh Claudiu Velici a fost hirotesit de către chiriarh în treapta de iconom-stavrofor. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotonit diacon pe Ionuț Valentin Vatră pe seama Catedralei Episcopale din Caransebeș. „Ne bucurăm foarte mult că aici, la Vârciorova, există o lucrare frumoasă din punct de vedere spiritual, dar și o lucrare administrativ-gospodărească. Constatăm armonia dintre autoritatea bisericească și autoritatea locală, în sensul că domnul primar al comunei Bolvașnița este și ctitorul troiței și răspunde întotdeauna pozitiv solicitărilor părintelui paroh și credincioșilor din această comunitate”, a subliniat chiriarhul.