„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Concerte de pian inedite la Filarmonica „Banatul” din Timișoara
Între 2 şi 7 noiembrie, se desfăşoară la Timişoara a V-a ediţie a festivalului anual Intrada, oportunitate deosebită de a asculta lucrări de muzică contemporană, în special noile lucrări ale compozitorilor români.
Concertul de debut aparţine Filarmonicii „Banatul” Timișoara, care în ziua de vineri, 2 noiembrie, oferă timișorenilor patru creaţii româneşti şi una a unui compozitor german, toate dedicate pianului. Acest festin al pianului începe cu Concertul pentru pian şi orchestră op. 19 compus de Carmen Petra-Basacopol.
Concertul pentru pian va fi interpretat de pianista Andreea Olariu, consultant artistic al filarmonicii.
Urmează o primă audiţie absolută - Concertul pentru pian şi orchestră compus de Volker Freidel, ce va fi interpretat de pianistul Wolfgang Glemser. Freidel s-a născut la Berlin. Acolo a studiat compoziţia după care a urmat studii de perfecţionare la Düsseldorf şi Leipzig. Utilizează în lucrările sale diverse stiluri în care îmbină elemente ale muzicii contemporane cu trăsături ale muzicii impresioniste sau romantice. Actualmente este profesor de pian la Potsdam, lângă Berlin.
Este prezent în concert şi Remus Georgescu cu piesa pentru pian „Toccata”. Aceasta este o piesă de virtuozitate destinată instrumentelor cu claviatură şi este executată solistic. Are o structură proprie, în general formată din trei secţiuni: una omofonă, una de virtuozitate şi alta finală, culminantă în stil fugat. Mulţi compozitori, de-a lungul vremii, au compus toccate, utilizându-le în locuri diferite în lucrările lor. Monteverdi în opera „L`Orfeo”, Ravel, ca parte în „Le Tombeau de Couperin”, Benjamin Britten, ca parte în concertul său pentru pian, Debussy în suita „Pour le Piano”. Alţii precum Bach, Schumann, Liszt, Prokofiev şi Haciaturian au compus toccate pentru pian solo.
O altă primă audiţie absolută este „Magma” pentru două piane şi orchestră, compusă de Gabriel Almasi. Profesor la Facultatea de Muzică din Timişoara, doctor în muzică, Almasi este tot mai cunoscut datorită activităţii sale componistice. Cei doi solişti sunt Adriana Dogariu şi Sorin Dogariu. Tot o familie de pianişti din Timişoara, Manuela Iana-Mihăilescu şi Dragoş Mihăilescu, vor fi interpreţii lucrării pentru două piane „Fusion Confusion” compusă de Andrei Tănăsescu. Muzician complex, Tănasescu abordează în compoziţii toate genurile muzicale, de la cameral la vocal-simfonic, la muzică de scenă şi muzică de film.