„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Concurs de pictură religioasă la Timișoara
În cadrul proiectului „Creație și înnoire prin Tradiție”, organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Timiș și Consiliul Județean Timiș, Școala Gimnazială Nr. 30 din Timișoara a găzduit de curând concursul de pictură religioasă „Învierea Domnului”, ajuns la ediția a XIII-a.
La acest proiect de creație plastică au participat peste 80 de elevi, de la clasele I-XII, din 20 de unități de învățământ din județul Timiș. Un rol important în desfășurarea concursului de pictură l-au avut nu doar profesorii de religie, ci și profesorii de la Catedra de educație plastică. „Talentul, dăruirea lor și culorile pe care le-au așternut pe hârtie s-au îmbinat cu gândurile bune și cu o parte din sufletul lor. Nu putem fi decât mândri că suntem gazda acestui concurs și dorim să nu ne oprim aici”, a declarat prof. Mihaela Șora, directorul Școlii Generale Nr. 30 din Timișoara.
La festivitatea de deschidere a concursului de pictură religioasă, din partea Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent părintele Sorin Lungoci, consilier în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. „Și în acest an, Mitropolia Banatului s-a implicat în organizarea acestei ediții. Ne bucurăm pentru această consecvență și permanentizare a concursului județean. Elevii participanți sunt cei care devin tot mai atașați de valorile creștine, de Hristos și de lumea sfinților, căci prin icoană ei reușesc să interiorizeze lucrarea lui Dumnezeu”, a spus părintele Sorin Lungoci.
Tematica din acest an a fost „Viața Mântuitorului în imagini”, iar printre obiectivele principale s-au numărat: dezvoltarea creativității în rândul elevilor prin promovarea valorilor creștine; stimularea creativităţii prin realizarea unor creaţii artistice; aprofundarea de către elevi a tehnicilor de lucru în pictura pe hârtie; evidenţierea rolului artei creştine în cultura universală; valorificarea învățăturilor Sfintei Scripturi prin artă, precum și amenajarea unei expoziţii cu lucrările realizate de către elevi în timpul concursului.
Din anul 2005 de când se desfășoară acest proiect de creație plastică, elevii participanți, iubitori de pictură sacră, au avut oportunitatea de a-și afirma propria identitate religioasă. Cele mai bune lucrări au fost premiate, acestea regăsindu-se în expoziția amenajată în incinta Școlii Gimnaziale Nr. 30 din Timișoara.