„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Concurs județean de religie la Deta
A VIII-a ediţie a Concursului judeţean de religie „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş” a avut loc luni, 19 noiembrie, la Liceul Tehnologic „Sfântul Nicolae” din Deta, judeţul Timiş.
În deschidere, părintele Ciprian Boșca, responsabilul de cateheza parohială din Protopopiatul Deta, i-a primit pe concurenți și însoțitorii lor (părinți, profesori și preoți) printr-un cuvânt de bun venit. A amintit apoi de importanța concursului prin care se consolidează și se verifică cunoștințele religioase. Elevii ajunși în comunitățile pe care le reprezintă pot deveni mici apostoli mărturisitori ai credinței.
Prof. Letiția Morariu, directorul liceului din Deta, a apreciat că organizarea acestui concurs religios în școală reprezintă un eveniment frumos.
La această ediție zonală au participat copii care au reprezentat școlile și parohiile din: Banloc, Birda, Ciacova, Deta, Gătaia și Liebling. Juriul a fost compus din: prof. Letiția Morariu, prof. Lucian Tuturigă, preoții Doru Melinescu și Ciprian Boșca.
Concursul s-a desfășurat pe secțiuni: recitare de poezie, priceasnă, cântare psaltică și desen, la care s-au înscris 26 de elevi din clasele II-VIII.
Pe lângă poeziile, pricesnele și desenele religioase, copiii au mărturisit de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Între poeziile cu această tematică amintim: „Unirea”, „Hora”, „Eroii”, desenele: „Harta românească”, „Delegație de oameni spre Alba Iulia”, „Episcopul Miron Cristea”.
Eseul „Țara și poporul” a amintit de contribuția Bisericii Ortodoxe Române la dezvoltarea societății, însoțirea și jertfa clericilor și mirenilor pentru realizarea unității naționale.
De apreciat a fost că aceia care au prezentat lucrările artistice le-au însoțit de comentarii lămuritoare. Astfel, chipul Episcopului Miron Cristea a fost însoțit de informația că la Alba Iulia, după săvârșirea Sfintei Liturghii, acesta a rostit Rugăciunea îngenuncherii.
După jurizare, elevii participanți au fost răsplătiți cu premii și mențiuni sub forma unor cărți religioase și istorice. Câștigătorii Premiului I de la toate secțiunile s-au calificat la faza județeană, care se va desfășura în 3 decembrie la Timișoara. La Secțiunea poezie, Premiul I a fost câştigat de Anisia Popa de la Liceul Teoretic Gătaia. La Secţiunea eseu, Premiul I a fost câştigat de Alexandru Vălean de la Școala Gimnazială Birda. La Secţiunea cântare psaltică a câştigat Alexandru Orășanu de la Liceul Teoretic Gătaia, iar la Secţiunea priceasnă, premiul cel mare a mers la Denisa Scrofan de la Liceul Teoretic Gătaia.
Au mai luat Premiul I Anda Sabadoş de la Școala Gimnazială Liebling, Amelia Nicolin de la Liceul Teoretic Gătaia şi Damian Lupan Damian de la Liceul Teoretic Gătaia.