„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferința „Aradul, capitala politică a Marii Uniri”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, și sub patronajul autorităților județene și locale, în prezența primarului Aradului, a președintelui Consiliului Județean Arad, în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, s-a desfășurat conferința națională științifică, intitulată „Aradul, capitala politică a Marii Uniri”.
Evenimentul academic-cultural a constituit încununarea manifestărilor de acest gen în cuprinsul anului centenar la Arad și a reunit peste 100 de ambasadori, arhiviști, muzeografi, bibliotecari, precum și distinse cadre didactice universitare de formație istorică și nu numai, cercetători din universitățile din Arad, Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, București și Constanța. Cu ocazia celui mai mare evniment cultural, a avut loc și un maraton de prezentare de carte, mai exact, 22 la număr. Astfel, a fost elogiat și volumul intitulat: Banatul și Marea Unire. Bănățeni la Alba Iulia, apărut de curând la Editura „Partoș” din Timișoara, având ca autori pe renumiții profesori universitari Ioan Munteanu, Dumitru Tomoni și Vasile M. Zaberca.
În cadrul numeroaselor alocuțiuni, a fost pusă în lumină personalitatea politică și culturală a corifeilor Marii Uniri, în contextul cultural al vremii lor, fii luminați ai Aradului, Vasile Goldiș, Ioan Suciu, Ștefan Cicio Pop și Ioan Fluieraș.
S-a subliniat pregnant că evenimentul istoric al Marii Uniri a început la Arad, în ziua de 31 octombrie 1918, când s-a constituit Consiliul Național Central, care și-a stabilit sediul în casa lui Ștefan Cicio Pop, s-a realizat la Alba Iulia, pe 1 decembrie a aceluiași an, și a fost recunoscut la Conferința de pace de la Paris (1919-1920). S-a exprimat în plen regretul că nu s-a putut finaliza la timp, din motive birocratice și obiective concrete, Monumentul Marii Uniri în urbea de pe Mureș.
Nu în ultimul rând, în cadrul unei secțiuni de comunicări științifice aparte, intitulată „Biserica și Marea Unire”, s-a evidențiat rolul copleșitor al clerului ortodox și unit în procesul întrupării alanului de veacuri al fiecărui român. (Lucian Galiș)