„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Conferinţă dedicată Sfinţilor Trei Ierarhi
Cu prilejul sărbătoririi Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii instituțiilor de învățământ teologic, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest, în colaborare cu Arhiepiscopia Timișoarei, a organizat, vineri, 27 ianuarie, în sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara, Conferința „Sfinții Trei Ierarhi, icoane ale slujirii liturgice”, susținută de ierom. dr. Rafael Povârnaru, cadru didactic la Facultatea de Teologie.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a cadrelor didactice și a studenților de la Facultatea de Teologie, a elevilor seminariști de la clasele de teologie din cadrul Liceului „Carmen Sylva” din Timișoara, precum și a altor invitați.
În prima parte a întâlnirii, ierom. dr. Rafael Povârnaru a adus în atenție modelele de slujire ale celor trei mari Sfinți Părinți ai Bisericii, icoane vii ale slujirii liturgice, care au înțeles că în Crucea lui Hristos stă întreaga credință și în acest fel Sfinții Trei Ierarhi devin pentru noi prescuri care se așază pe discul lumii, chemând întreaga creație în procesul ei de devenire iconică la împreună-liturghisire. „Am evidențiat calitatea Sfinților Trei Ierarhi dintr-o perspectivă iconică, aceea care impune o dimensiune a sfințeniei manifestate atât ca întâlnire cu Dumnezeu în interioritate, tradus într-un act liturgic propriu, într-un plan dialogal cu Domnul, dar și ca manifestare în afară, în tot ceea ce presupune lucrarea și trăirea lor în cadrul Bisericii. Dincolo de această reprezentare, avem o lucrare care întotdeauna va deservi Biserica, din toate punctele de vedere, fie ea dogmatică, ascetică, moral-educativă, dar mai ales de natură liturgică, fiindcă întreaga lor creație nu face altceva decât să îmbrace cultul într-un veșmânt trăitor în Hristos”, a precizat ierom. dr. Rafael Povârnaru. În cadrul conferinței, corul Facultății de Teologie a interpretat imnuri, tropare și cântări închinate Sfinților Trei Ierarhi, iar studenți teologi au lecturat pasaje pilduitoare despre pocăință, rugăciune și curăție din operele Sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
În partea a doua a evenimentului a urmat lansarea volumelor: „Monografia Catedralei Mitropolitane - album”; „Catedrala Mitropolitană din Timișoara - broșură”; „Bucuria slujirii prin cuvânt”, semnat de pr. dr. Ionel Popescu; „Biserica din suflet”, scris de Av. Ioan Hampu, și „Patrimoniul cultural al Bisericii Ortodoxe Române Fabric-Timișoara”, elaborat de pr. dr. Cosmin Panțuru. Momentul a fost moderat de pr. Zaharia Pereș, consilier eparhial, care a prezentat și revista eparhială „Învierea”, și Almanahul Arhiepiscopiei Timișoarei pe anul 2017. Cuvântul de încheiere a aparținut Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a apreciat evenimentul cultural-duhovnicesc închinat ocrotitorilor învățământului teologic și a îndemnat părintește pe toți studenții și elevii seminariști să-i aibă ca modele pe acești trei mari luminători ai dumnezeirii, care prin învățăturile lor au luminat lumea cu apele cunoștinței de Dumnezeu.