„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferință despre iconarii bănățeni la Timișoara
Joi, 23 martie, în sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara, a avut loc cea de-a treia conferință prepascală, intitulată „Iconari bănățeni”, susţinută de cercetătorul dr. Sabina Pârvulescu. La eveniment au fost prezenți părinții profesori, cadrele didactice și studenții Facultății de Teologie din Timișoara.
Tema aleasă contribuie la o înțelegere mai bună a actualității sfintelor icoane pentru viața și misiunea Bisericii din Banat și concomitent a întregii Biserici Ortodoxe Române. În acest sens, discursul conferențiarei a vizat proveniența pictorilor, stilul post-brâncovenesc, iconostasul tributar picturii din Ucraina, Rusia și prezentarea nominală a celor mai cunoscuți iconari, pictori și zugravi bănățeni, precum și a icoanelor realizate, multe din acestea aflându-se astăzi la muzeul Catedralei Mitropolitane.
„Am insistat asupra icoanei de iconostas pentru că era vorba de pictori iconari și am încercat să ofer referințe despre câțiva dintre pictori. Poate cel mai cunoscut pictor este Nedelcu Popovici, care a avut o șansă, fiind talentat; dar ca el au fost și alții care nu au rămas în amintirea istoriei cu numele, pentru că nu și-au semnat lucrările. În schimb, reprezentantul post-brâncovenescului Șerban Popovici a semnat, mai mult a scris, și numele donatorilor. Mulți iconari din Caraș-Severin au rămas cu mentalul tradițional și nici unul dintre ei nu a semnat icoanele și de aceea nu știm autorul. În acest sens, academicianul Răzvan Theodorescu, într-o scurtă prezentare, spunea: «Banatul este o pată albă în istoria artei vechi românești»”, a spus dr. Sabina Pârvulescu.
În cadrul acestui eveniment duhovnicesc, corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a susţinut un recital coral specific perioadei Postului Mare. Conferințele prepascale cu genericul „Iconologia și Iconografia - Tezaurul Ortodoxiei” sunt organizate de specializarea de Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, împreună cu Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Studenților Creștin- Ortodocși - filiala Timișoara.
Următoarea conferință cu titlul „Iisus Hristos ca icoană în lumina Sfinților Părinți” va avea loc săptămâna viitoare, pe 30 martie, și îl va avea ca invitat pe arhimandritul Melchisedec Ungureanu, de la Mănăstirea Lupșa.