„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferința preoțească de toamnă în Protopopiatul Sebiș
În biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil” din Sebiș a avut loc zilele trecute conferința de toamnă a preoților din Protopopiatul Sebiş. În prima parte a întâlnirii a fost săvârșită slujba de Te Deum, de către Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Părintele protopop Alexandru Botea a deschis lucrările conferinței preoțești de toamnă, prin rostirea unui cuvânt de bun venit delegației chiriarhale, în frunte cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, însoțit de pr. Silviu-Nicolae Faur, consilier administrativ-bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, și arhid. Tiberiu Ardelean - inspector eparhial.
Preasfințitul Părinte Emilian a prezidat lucrările conferinței preoțești. Cu acest prilej, a transmis binecuvântarea întâistătătorului eparhiei arădene, a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, exprimându-și, totodată, bucuria de a se găsi în mijlocul tuturor preoților din Protopopiatul Sebiș. De asemenea, Preasfinția Sa i-a asigurat pe preoții acestui protopopiat de disponibilitatea cu care își manifestă deschiderea conlucrării cu clericii întregii eparhii a Aradului, spre împlinirea înaltelor așteptări ale binecredinciosului popor român, Patriarhul Justinian constituind un reper exemplar în acest sens.
În conformitate cu tematica anului omagial 2017, care în a doua parte este închinat evocării Patriarhului Justinian și a apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului, pr. Marian Ciucur de la Parohia Buteni a susținut referatul principal cu titlul „Justinian Patriarhul - apărător al Bisericii în timpul perioadei comuniste”.
În cadrul referatului, dincolo de aspecte biografice ale Patriarhului Justinian, s-au punctat principalele realizări din timpul celor 29 de ani de patriarhat care, dincolo de opreliștile regimului comunist, au crescut prestigiul Ortodoxiei românești în lumea creștină, în timp ce Patriarhul Justinian a devenit o figură reprezentativă a întregii Ortodoxii.
Personalitate complexă, Patriarhul Justinian a dat dovadă de mult curaj în fața regimului și autorităților comuniste, căutând să apere unitatea și misiunea Bisericii, locașurile de cult și clericii persecutați, arestați și alungați din mănăstiri și parohii, o grijă deosebită manifestând atât pentru restaurarea și înfrumusețarea locașurilor de cult și activitatea social-misionară a Bisericii atât în țară cât și față de românii aflați în diasporă.
Eforturile depuse pentru o educație religioasă de calitate, din partea Patriarhului Justinian, se văd și prin numărul impresionant de cărți religioase publicate, cât și prin numărul școlilor cu profil teologic înființate, deși autoritățile înăspriseră cenzura.
În cele ce au urmat, părintele Andrei Zadic a evocat chipul preotului arădean ic. stavr. Ioan Hornea – poet și mărturisitor al credinței ortodoxe în Hristos în timpul regimului comunist, iar părintele Alin Churechian a făcut o incursiune în lungul șir al chipurilor de clerici care au mărturisit și au apărat credința ortodoxă în Hristos, în timpul regimului comunist, amintind și chipuri ale unor preoți și monahi arădeni precum ierom. Iov Volănescu - trăitor la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, iar după detenție numit preot paroh la Agrișu Mic; pr. prof. Ilarion V. Felea - rector al Academiei Teologice din Arad; pr. Sinesie Ioja, din Neagra, jud. Arad, preot paroh în Parohia Rănușa, și mulți alții.
Pr. Florin Bej a punctat alte aspecte legate de activitatea Patriarhului Justinian, precum înființarea Fondului Central Misionar, inițierea și coordonarea noului „Statut pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române” , dar și grija deosebită față de restaurarea, conservarea bisericilor, a mănăstirilor și a monumentelor istorice, concretizate printr-un număr mare de locașuri de cult restaurate și conservate, făcând exemplificare directă cu cele restaurate și înfrumusețate în acele vremuri la nivelul Episcopiei Aradului.
Părintele Bogdan Coșeri a făcut referire îndeosebi la perioada de devenire a Patriarhului Justinian, de la naștere până la alegerea sa ca Patriarh al României, subliniind că acesta era un om al realităților practice, lucru dovedit în calitate de Arhiereu-vicar și Mitropolit al Moldovei, dar și părinte al orfanilor.
Concluzionând, Preasfințitul Părinte Emilian a împărtășit și alte amănunte legate de viața și activitatea Patriarhului Justian, de pe vremea când acesta activa ca preot la Vâlcea, cât și multiplele realizări ce s-au înfăptuit în ceea ce privește lucrarea Bisericii în vremuri potrivnice.
Totodată, pilda Patriarhului Justinian trebuie să ne motiveze spre a sluji responsabil - spunea Preasfinția Sa - împlinind misiunea și chemarea pe care și astăzi, ca și atunci, Biserica Ortodoxă - prin slujitorii ei - o are, iar preoții sunt chemați la o slujire atentă, dinamică, unitară și responsabilă în propovăduirea Evangheliei lui Hristos.
În cele ce au urmat, au fost discutate probleme de natură administrativ-misionară. Părintele protopop a exprimat recunoștința preoților și credincioșilor de la parohiile afectate de calamități, pentru purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, a Preasfințitului Părinte Emilian și a ostenitorilor Centrului eparhial, care, pe lângă vizitele făcute în parohiile afectate, au sprijinit atât financiar, cât și prin consiliere eforturile preoților și comunităților parohiale în vederea reparațiilor impuse la locașurile de cult afectate.
De asemenea, au mai fost făcute și alte comunicări de către părintele inspector eparhial - arhid. Tiberiu Ardelean și pr. Silviu-Nicolae Faur – consilier administrativ - bisericesc.
Întrunirea s-a încheiat prin împreuna-cântare „Apărătoare Doamnă” și binecuvântarea arhierească.