„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Conferință preoțească la Caransebeș
În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel se vor desfășura în Episcopia Caransebeșului obișnuitele conferințe cu toți preoții din cele 4 protopopiate ale eparhiei. Joi, 7 iunie, preoții din Protopopiatul Caransebeș s-au întrunit în conferință, alături de ei fiind și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Evenimentul s-a desfășurat la Biserica necropolă „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș și a debutat cu o slujbă de Te Deum, după care au fost pomeniți și făuritorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. În partea a doua au fost susținute două referate de preoții din protopopiat cu tema Anului omagial al unității de credință și de neam și comemorativ al făuritorilor Marii Uniri. Părintele Mihai Iliuș de la Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș a vorbit despre „Organizarea Bisericii. Unitatea de credință și de neam”, iar părintele Vidu Vasiloni de la Parohia Băuțarul Superior a prezentat tema „Contribuția Protopopiatului Caransebeș la Marea Unire din 1918”.
Cu privire la aceste teme expuse au fost luări de cuvânt din partea preoților prezenți, remarcându-se nume importante de preoți și cărturari din Episcopia Caransebeșului care au participat la Marea Unire din 1918, unul dintre ei fiind protopopul Andrei Ghidiu al Caransebeșului. S-au discutat și problemele actuale ale preoților în tot ceea ce înseamnă unitatea de misiune, slujire și pastorație a credincioșilor încredințați.
„Am discutat astăzi împreună cu preoții din acest protopopiat și despre unitatea de neam, dar și despre unitatea de credință, mai ales din perspectiva unității în exprimarea liturgică și pastoral-misionară. Unitatea dogmatică bineînțeles este garantată, dar mai există anumite probleme în ce privește unitatea de credință exprimată prin slujirea liturgică sau prin lucrarea pastoral-misionară, deoarece nu toți preoții au o lucrare pastoral-misionară intensă, iar din punct de vedere liturgic mai sunt mici sincope în slujire și anumite inovații”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.
În cadrul întrunirii au avut loc și câteva comunicări de ordin administrativ pentru intensificarea lucrării pastoral-misionare, administrativ-gospodărești, dar și cea social-filantropică: „Toți preoții au înțeles că trebuie să intensifice misiunea în toate laturile astfel încât să fim cu adevărat în unitate de credință din toate punctele de vedere și în unitate de neam pentru ca în această unitate să-i cinstim așa cum se cuvine pe făuritorii Marii Uniri”, a mai spus ierarhul. În Protopopiatul Caransebeș slujesc aproximativ 80 de clerici în cele 74 de parohii.