„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Conferințe preoțești în protopopiatele Arhiepiscopiei Timișoarei
Marți, 7 mai, la Parohia Traian Vuia din Protopopiatul Făget a avut loc prima conferința preoțească din acest an, la care au participat preoții și diaconii din Protopopiatele Lugoj și Făget din Arhiepiscopia Timișoarei. La această conferință a fost tratată tema „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”. Joi, 9 mai, a avut loc conferința preoților din Protopopiatul Sânnicolau Mare, la Parohia Comloșu Mare.
Conferința preoților și diaconilor din Protopopiatele Lugoj și Făget a fost prezidată de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Întâlnirea a început în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Traian Vuia, unde un sobor de trei preoți au oficiat slujba de Te Deum, iar la final unul din preoții desemnați a rostit predica pentru Duminica a III-a după Sfintele Paști (a Femeilor Mironosițe).
Apoi, cei prezenți s-au deplasat la Muzeul „Traian Vuia” din localitate, aflat în proximitatea bisericii parohiale. Aici a fost prezentat primul referat de către preotul Daniel Iancu, de la Parohia Nădrag, unde a vorbit despre satul românesc, despre probleme dar și despre soluții care pot duce la o viață mai bună în zona rurală. Părintele Daniel Iancu a amintit repere ale satului românesc, ca „vatră a plămădirii, păstrării şi promovării conştiinţei naţionale şi ecleziale româneşti”, clerici slujitori ai Bisericii în satul românesc, învăţători devotaţi în satul românesc, criza actuală a satului românesc şi implicarea Bisericii Ortodoxe Române în atenuarea acesteia.
A urmat o prezentare a personalităților din zonă, al căror renume, prin creația și opera lor, a depășit granițele țării, având o recunoaștere internațională. Au fost evocate portretele lui Traian Vuia și Ioan Vidu, de către părintele Dorin Covaci, de la Parohia Temerești și părintele Cristian Cerbu, de la Parohia Lugoj I. De asemenea, părintele Cristian Farcaș, de la Parohia Făget II a evidențiat meritele deosebite ale celui mai longeviv protopop din zonă, Sebastian Olariu.
După prezentarea referatelor au urmat discuții, prilej cu care preoții prezenți și-au exprimat opiniile referitoare la viața de la țară, la exemplul pe care trebuie să-l dea preotul în comunitate, la implicarea acestuia în viața duhovnicească a credincioșilor încredințați lui spre păstorire. Discuțiile au fost moderate de către Preasfințitul Părinte Episcop Paisie, care la finalul conferinței a sintetizat temele abordate, oferind și soluții duhovnicești la multe din problemele ridicate.
Seria de conferințe s-a încheiat, ieri, 9 mai, la Parohia Comloșu Mare din Protopopiatul Sânnicolau Mare. Întâlnirea a fost prezidată și moderată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.
Conferințele preoțești de primăvară care s-au desfășurat în această săptămână în Arhiepiscopia Timișoarei au avut teme care se subscriu hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, privind proclamarea „Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”.