„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Congres Internațional al Culturii Române la Timișoara
În Aula festivă a Academiei Române - filiala Timișoara a avut loc vineri, 15 iunie, deschiderea Congresului Internațional al Culturii Române, cu tema „Unitatea limbii și a culturii româneˮ. Este prima ediție a acestui congres desfășurat în urbea de pe Bega, în perioada 14-16 iunie. La ședința inaugurală a participat și Înaltprea- sfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, iar invitatul special a fost academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
Cuvântul de deschidere a aparținut acad. Ion Păun Otiman, președintele Academiei Române - filiala Timișoara, care a mulțumit tuturor membrilor filialei, cercetătorilor și profesorilor care s-au dăruit activității de cercetare cultural-științifică.
Invitatul special al acestei primei ediții a fost acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a susținut conferința cu tema: „Cultura română și dimensiunea istorică în Banatul medievalˮ. De asemenea, pentru că ziua de 15 iunie reprezintă un reper important în cultura noastră națională, președintele Academiei Române a vorbit și despre rolul lui Mihai Eminescu pentru istoria, cultura și limba română.
În continuare, Părintele Mitropolit Ioan a susținut referatul intitulat „Unitatea prin cultură și credințăˮ, unde a evidențiat că unirea românilor are ca fundament Rugăciunea lui Iisus și a fiilor unui neam. „Hristos S-a rugat ca toți să fie una și binecuvântează unitatea și îi dă numeralului unu o conotație majoră, în care iubirea transcende cifra. Realizarea unității unui popor nu este doar rezultatul unor acțiuni politice, militare și diplomatice, ci și rodul Rugăciunii lui Hristos și a fiilor unui neam. În acest sens, vedem în procesul de unire a românilor și pe cei mai înalți fii ai Bisericii. La baza unității unui neam stau iubirea, cultura, limba și graiul, toate acestea generând conștiința unității, ca valoare de ordin divino-uman. Unitatea este o dorință sfântă, izvorâtă din Rugăciunea lui Iisus”, a precizat Părintele Mitropolit Ioan.
Prof. univ. dr. Crișu Dascălu, cercetător științific I la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, a prezentat cu această ocazie lucrarea Enciclopedia Banatului, volumul „Literaturaˮ, ediția a II-a.
Participanții la eveniment au putut vizita expoziția „Marea Unire reflectată în documentele de arhivă, realizată de Arhivele Naționale, Serviciul Județean Timiș.
Lucrările congresului au continuat pe cele 4 secțiuni propuse: Marea Unire, în perspectivă istorică; Slova tipărită, Biblioteci, cărți, presă; Biserica, Școala și Limba; Literatură și Memorialistică.
În cadrul Congresului Internațional al Culturii Române au participat, alături de academicieni, și reprezentanți ai diplomației românești, ai administrației județene, europarlamentari, clerici, cercetători, profesori, studenți, precum și numeroși oameni de cultură din întregul Banat.
Această primă ediție a fost organizată de Academia Română - filiala Timișoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș, Biblioteca Județeană „Lucian Blagaˮ din Alba Iulia, Societatea Enciclopedică a Banatului, Consiliul Local și Primăria comunei Giroc.
Parteneri în cadrul evenimentului au fost Mitropolia Banatului, Universitatea Politehnică din Timișoara, Institutul de Cultură a Românilor din Voivodina (Serbia), Consulatul General al României la Gyula (Ungaria), Arhivele Naționale - Serviciul Județean Timiș, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Română de Istorie a Presei.