„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Credință și cultură la Moniom”
În perioada 7-12 noiembrie, biserica parohială din Moniom, dar și Centrul de tineret al parohiei, situat în fosta școală a satului, au găzduit mai multe evenimente care au adunat, laolaltă, tineri și vârstnici, săteni, dar și invitați din alte localități, precum Reșița, Bocșa, Arad sau Timișoara.
Ziua de duminică, 12 noiembrie, a constituit un moment important în cadrul acestor manifestări, deoarece, la Sfânta Liturghie - oficiată de preotul paroh alături de părintele Doru Melinescu de la Vasiova - au participat numeroși credincioși, dar și invitați, îmbrăcați în port popular tradițional, în centrul atenției fiind, ca de fiecare dată, copiii și tinerii care au prezentat, la final, un program de pricesne. În contextul manifestărilor cu caracter duhovnicesc se înscrie și inițiativa tinerilor voluntari ai Centrului de tineret Moniom, care, alături de părintele lor sufletesc, în seara de 9 noiembrie au vizitat bolnavii internați la secțiile de oncologie și hematologie ale Spitalului Județean din Reșița, purtând în procesiune icoana Sfântului Nectarie, vindecătorul bolnavilor de cancer, icoană care împodobește biserica parohială de la Moniom.
Sala de festivități a Centrului de tineret din localitate a găzduit o întâlnire de suflet cu doctorul Ionel Cioată din Timișoara și cu Ciprian Buzner, unul dintre fondatorii Grădiniței „Troița” și ai Școlii Ortodoxe „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara.
În după-amiaza de duminică, 12 noiembrie, numeroși copii, tineri, părinți și bunici ai acestora, din sat, dar și invitați din alte localități au participat, înveșmântați în port popular, la spectacolul folcloric „Tradiții moniomene”.
Programul artistic a fost întregit de poeziile în grai bănățean recitate de cunoscutul poet în grai Dimitrie Acea din Doclin, dar și Cornel Franți din Moniom. Finalul spectacolului a adus în prim plan Jocul Călușarului prezentat de tinerii satului, joc tradițional specific Moniomului. Manifestarea s-a bucurat de prezența a numeroși fii ai satului, printre care maestrul compozitor Sabin Păuța și sculptorul Dușan Basista - autorul primei monografii a Bisericii din Moniom, precum și a numeroși invitați.