„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Credință și istorie la Izvoru Mureșului
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” - Izvoru Mureșului, din județul Harghita, găzduiește în perioada 5-11 februarie 2017 tabăra de iarnă „Credință și artă pentru toți”, organizată de Episcopia Caransebeșului, în parteneriat cu Episcopia Covasnei și Harghitei.
În tabăra din munţi s-au dus 25 de persoane, cu vârste între 13 și 20 ani, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, cărora li s-au alăturat 10 tineri din Episcopia Covasnei și Harghitei, coordonați de preoți și profesori voluntari din cele două eparhii.
Pe parcursul săptămânii de tabără, tinerii vor avea un program de formare duhovnicească, având ocazia de a participa la rugăciunile de dimineață, de seară, la slujba Paraclisului Maicii Domnului, precum și la Dumnezeiasca Liturghie oficiată vineri, 10 februarie, de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. De asemenea, organizatorii au pregătit un atelier cu tema „Cum să fii liber într-o lume înrobită”, coordonat de psihologul Cristina Buliga - voluntar în cadrul Episcopiei Caransebeșului. Atelierul le propune participanţilor să discute probleme de actualitate care țin de viața în Hristos și în Biserică, în societatea marcată de confuzie și de conflicte.
Un alt obiectiv important al taberei este acela de a cunoaște locurile de o deosebită semnificaţie spirituală și istorică din județele Harghita și Covasna. Pe parcursul a două zile, tinerii vor vizita principalele mănăstiri și obiective istorice și culturale din cuprinsul eparhiei Covasnei și Harghitei. Nu vor lipsi nici jocurile în aer liber și activitățile de relaxare, specifice vacanțelor și anotimpului friguros.
Activitățile au debutat luni, 6 februarie, cu un Te Deum săvârșit de părintele Mihai Ciucur, conducătorul delegației din Caransebeș, împreună cu părintele Manole Cristiana. Tot atunci au fost citite şi mesajele de binecuvântare ale Preasfințitului Părinte Lucian și ale Preasfințitului Părinte Andrei, iar părintele Mihai Ciucur – coordonatorul taberei - a evidențiat șansa tinerilor de a se afla pentru o săptămână sub purtarea de grijă a Maicii Domnului, departe de agitațiile și tulburările care frământă întreaga țară în aceste zile. „Fiind aici, într-o săptămână de vacanță altfel, suntem protejați sufletește de tot răul din jurul nostru, având șansa de a ne întoarce la casele noastre mai curați și mai dornici de a fi lumina lumii și sarea pământului, după cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a spus părintele Mihai Ciucur.
La rândul său, părintele Laurențiu Panciu, inspector eparhial pentru cateheză și tineret din cadrul Episcopiei Covasnei și Harghitei, le-a vorbit tinerilor despre importanța activității catehetice la nivel intereparhial, ca alternativă la „oferta” societății actuale: „Această tabără interdisciplinară, care este o adevărată întâlnire a tinereții, reprezintă unirea dorinței Bisericii și a tinerilor în căutarea de noi înțelesuri, mult mai adânci, ale devenirii omului duhovnicesc. Iubirea mărturisitoare devine sens al vieții pline de avânt tineresc prin formarea de oameni echilibraţi la nivel social și religios”.