„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Cros pentru oamenii bolnavi de hemofilie la Buziaș
Cu ocazia Zilei Internaționale a Hemofiliei, Centrul Medical „Cristian Şerban” de Evaluare, Terapie, Educație Medicală Specifică și Recuperare din Buziaş şi Asociaţia Română de Hemofilie, în parteneriat cu Primăria Buziaş, Liceul Teoretic Buziaş şi Ambulanţa Timiş au organizat, în Parcul Central din Buziaș, judeţul Timiș, evenimentul sportiv-umanitar Hemofilia Cros, pus, în acest an, sub genericul „Astăzi alergi în locul meu, mâine alergăm împreună”. Mottoul acestei acțiuni apelează la solidaritate cu cei aflați în suferință, chemând la ștergerea diferențelor și discriminărilor, precum și la asigurarea unui tratament adecvat pentru toți cei afectați.
La cros au participat aproximativ 200 de persoane, bănățeni cărora le pasă de soarta hemofilicilor, dar și pacienți ai Centrului Medical „Cristian Şerban” din Buziaș, un centru european de tratament pentru copii și tineri cu hemofilie şi diabet zaharat. Alături de participanți, au fost prezenți gimnasta Simona Amânar-Tabără și fotbalistul Iosif Rotariu. „Este a 28-a aniversare a Zilei Internaţionale a Hemofiliei. Mottoul este mobilizant, dându-le bolnavilor speranță. Chiar dacă distrugerile articulare sunt puternice, unii fiind sunt în cărucior, alţii umblă cu ajutorul cârjelor, speranţa, atât de importantă, nu moare. Ceea ce le dă puterea de a trece mai departe este că văd cât de mulți sunt alături de ei”, a spus dr. Margit Şerban, coordonatorul Centrului „Cristian Şerban”.
Scopul acestui eveniment a fost creșterea gradului de conștientizare asupra hemofiliei şi a altor tulburări de sângerare ereditare, știind că acestea nu se vindecă, dar tratate corect pot aduce pacientul la condiţiile de viaţă ale unui om normal. O informare eficientă nu numai că va creşte gradul de conştientizare, ci chiar este o măsură de profilaxie, oferind posibilitatea unei diagnosticări şi accesul la îngrijire pentru milioane de oameni, care altfel rămân fără tratament corespunzător. Totodată, prin această acțiune, organizatorii au promovat necesitatea asigurării unui tratament adecvat pentru toți cei aproximativ 1.800 de bolnavi de hemofilie din România, precum și necesitatea integrării socio-profesionale a tuturor pacienților hemofilici.
În fiecare an, la 17 aprilie, este Ziua Internaţională a Hemofiliei, stabilită pentru prima dată în 1989. Federaţia Internaţională de Hemofilie a ales această dată în onoarea fondatorului Federaţiei, Frank Schnabel, născut în această zi. Cu această ocazie, în fiecare an, asociaţiile de hemofilie şi centrele de tratament din întreaga lume organizează întâlniri, competiţii sportive, expoziţii şi alte evenimente menite să crească nivelul de informare asupra acestei boli ereditare și a bolilor hematologice genetice.