„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Curs festiv la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara
Centrul eparhial din Timișoara a găzduit joi, 8 iunie, cursul festiv al celei de-a 20-a promoții a studenților teologi de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, preoți, profesori, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Timișoarei și ai universității timișene, precum și numeroși absolvenți și apropaiți ai acestora.
Festivitatea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la biserica cu hramul „Învierea Domnului” din incinta Reşedinţei mitropolitane, ce a fost oficiată de un sobor de preoți, profesori ai facultății.
Deschiderea cursului a avut loc în sala de festivităţi a Centrului eparhial, în prezența chiriarhului Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, a pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, a conf. univ. dr. Cosmin Enache, prorector UVT, a conf. univ. dr. Dana Percec, decanul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, şi pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, şeful Catedrei de Teologie.
Cursul festiv a fost susținut de lect. dr. Daniel Lemeni, care a vorbit absolvenților despre vocația veșnică a creștinilor, care este sfințirea sau îndumnezeirea omului. De asemenea, a luat cuvântul și reprezentantul studenţilor, Cristian Băleanu, șef de promoție, care a mulțumit ierarhilor și profesorilor care i-au îndrumat spiritual și cultural în cei patru ani de facultate.
Cuvântul de final a aparținut Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, care a adresat un mesaj de suflet atât absolvenților, cât și familiilor acestora care i-au susținut pe parcursul facultății. Ierarhul nostru a cerut Bunului Dumnezeu ajutor și întărire în credința ortodoxă, pentru că Domnul are harul preoției pregătit pentru fiecare creștin, doar că este nevoie ca inima omului să fie deschisă harului Duhului Sfânt. La nici o facultate studenții nu sunt hrăniți duhovnicește precum la Facultate de Teologie, unde li se vorbește despre om și Dumnezeu și unde aceștia sunt crescuți prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu.