„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Cursuri de lideri la Lupeni
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în perioada 3-5 septembrie 2018, o delegație de voluntari din partea Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a participat, la Centrul de Tineret Lupeni - județul Hunedoara, la un curs de formare în cadrul proiectului „Tineri implicați, comunități puternice”.
Proiectul a fost implementat de Fundația „Noi Orizonturi” în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului. Scopul proiectului l-a reprezentat formarea de facilitatori și lideri care vor desfășura activități cu tinerii în cadrul cluburilor pentru tineret Credo Impact, care se doresc a fi înființate, în cadrul proiectului, în trei județe, respectiv Dolj, Hunedoara și Caraș-Severin.
Delegația de tineri a fost condusă de Anita Radics - președinte al Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) din Banatul de Munte, din partea Departamentului de Tineret al eparhiei, alături de cinci liceeni și studenți cu experiență în activitățile derulate cu tinerii. „Prin participarea la acest curs de formare a liderilor Impact, pășim pe un drum de pe care avem dorința și încrederea, mai ales, că noi, tinerii de astăzi, vom reuși să începem a prelua, în timp, atât activitatea Clubului «Credo Impact» din comunitatea noastră, dar și activitatea desfășurată în cadrul altor proiecte pe care le vom mai planifica. Prezența noastră la această formare are o importanță deosebită, deoarece, trăind, deja, experiența unui Club Impact, întâlnirea de acum nu face decât să împrospăteze și să completeze informațiile, cunoștințele, precum și tehnicile sau modalitățile de lucru pe care noi le-am cules din experiența anterioară, în ceea ce privește angrenarea tinerilor în acest proiect, precum și modalitățile de lucru cu aceștia. Suntem optimiști și încrezători, fiind plini de dorință de implicare și de reușită în toată această activitate, care înseamnă chiar începutul responsabilizării noastre în ceea ce privește preluarea treptată a proiectelor în care noi și asociația noastră suntem implicați”, a spus unul dintre tineri.
Despre importanța participării la acest curs, care le oferă tinerilor posibilitatea să învețe să deruleze proiecte în folosul altor tineri și al comunității, în general, vorbesc chiar scurtele lor mărturii, prezentate, succint, în cele ce urmează. „În cadrul jocurilor de team building am avut posibilitatea să ne descoperim propriile calități și să ne cunoaștem coechipierii. Am avut, de asemenea, posibilitatea de a înțelege ce înseamnă un Club Credo Impact, lucru care ne-a creat deja o dorință puternică să continuăm”, a mărturisit Mircea Ștefan, din Reșița. La rândul său, Andra Jurca, de la Bocșa, a arătat: „Pentru mine este o șansă deosebită deoarece am realizat că este foarte important să lupți pentru o comunitate mai bună, că pot să fiu chiar eu schimbarea pe care o doresc în comunitate. Simt că pot fi de folos celor din jur, că părerea mea contează și că, împreună, putem face o lume mai bună”.
„«Unde sunt doi sau trei adunați în numele meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor» (Mt. 18, 20) sunt cuvintele cu care am fost întâmpinați la acest curs, lucru care m-a impresionat încă de la început. Consider că este o oportunitate prin care eu pot să-mi ajut comunitatea, pot fi mai atentă la nevoile celor din jur și prin care pot învăța să fac binele”, a mărturisit, la rândul ei, Karina Sîtea, din Reșița. Cu entuziasm, referitor la participarea la curs și la ceea ce va urma, au vorbit și ceilalți doi participanți: „Cred cu tărie că vom putea demara proiecte care să ajute comunitatea noastră și abia aștept prima întâlnire cu tinerii din cadrul clubului pe care îl vom înființa”, a spus Alexandru Vuc, de la Centrul de Tineret Moniom, completat fiind de Alexandra Crîsta, care și-a exprimat convingerea că „după acest curs vor urma proiecte frumoase și folositoare pentru comunitatea noastră, proiecte menite să aducă o schimbare în bine pentru semenii noștri”.
După finalizarea primei părți a cursului, pe parcursul lunii septembrie, se vor înființa Cluburile Credo Impact, iar la începutul lunii octombrie va avea loc cea de-a doua parte a formării, în cadrul căreia liderii vor fi familiarizați cu scrierea și implementarea proiectelor în folosul comunității.
Participarea tinerilor de la ATOR Banatul de Munte la proiectul „Tineri uniți, comunități puternice” are loc în cadrul unui parteneriat încheiat între Episcopia Caransebeșului și Fundația „Noi Orizonturi”, cea care pune la dispoziție conceptul și curriculum-ul cluburilor pentru tineret Credo Impact.