În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Delegație catolică în vizită la Timișoara
Zilele trecute, o delegație din partea Congresului internațional pentru persoane consacrate, formată din șapte călugări și călugărițe din mai multe țări din Europa Occidentală (Anglia, Germania, Cehia, Elveția și Italia), s-a aflat în vizită în Arhiepiscopia Timișoarei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
Delegația a fost însoțită, pe tot parcursul vizitei, de monahi și monahii din Arhiepiscopia Timișoarei.
„La cel de-al 19-lea Congres ecumenic internațional dedicat persoanelor consacrate, din august 2015, desfășurat la Colegiul Învierii din Mirfield - Anglia, la care au participat 11 monahi și monahii din Mitropolia Banatului, s-a propus ca, în anul 2016, să fie organizat la Timișoara un comitet de coordonare a congresului care va avea loc anul viitor în Germania. Sperăm să participăm la congresul din anul viitor și cu frații din Bisericile Apusului, pentru ca împreună să căutăm, după cuvântul Mântuitorului, unitatea creștinilor și a Bisericii lui Hristos”, a precizat părintele Marius Florescu.
În cele patru zile au fost vizitate mai multe biserici și mănăstiri din cuprinsul eparhiei, printre care: Catedrala Mitropolitană, mănăstirile Timișeni-Șag, Luncanii de Sus, Românești, Partoș, biserica Parohiei Timișoara Fabric Vest și biserica Parohiei Remetea Mare. Pe tot parcursul vizitei delegației străine în Arhiepiscopia Timișoarei au avut loc întâlniri cu monahi și monahii, dar și cu preoți de mir de la parohii.
„Am avut bucuria unei întâlniri cu o încărcătură misionară deosebită. Alături de ceilalți viețuitori din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei ne-am bucurat să primim un grup de monahi din Occident de tradiții călugărești diferite, care și-au manifestat dorința de a veni în această parte de țară, pentru a cunoaște monahismul ortodox. E un cadru prielnic pentru a face cunoscută tradiția și spiritualitatea Bisericii Ortodoxe. Prin urmare, avem bucuria ca de aici, din Banat, unde monahismul, din punct de vedere istoric, a fost vitregit, să venim cu o mărturie de viață călugărească. Momentul de culme l-a constituit întâlnirea Părintelui Mitropolit Ioan cu membrii delegației. Îndemnul Înaltpreasfinției Sale a fost ca oaspeții noștri să rupă o bucată din cerul bisericii de la Partoș, pentru a duce în comunitățile lor dovada unei istorii care mărturisește până astăzi existența unui creștinism ortodox, a unui monahism ortodox în părțile acestea ale Europei”, a menționat părintele Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei.
În ultima seară a vizitei, oaspeții s-au întâlnit la Mănăstirea Partoș și cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a vorbit despre legătura extraordinară, indestructibilă dintre iubire și jertfă. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a exprimat sentimente de recunoștință pentru interesul avut față de lumea călugărească din spațiul ortodox.