„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Denia Canonului Mare la catedralele eparhiale din Banat
Miercuri, în săptămâna a 5-a din Postul Sfintelor Paști, în toate catedralele, bisericile și mănăstirile din Mitropolia Banatului s-a oficiat Denia Canonului Mare, compus de Sfântul Ierarh Andrei Criteanul. Ierarhii și clericii bănățeni i-au îndemnat pe credincioșii prezenți la slujbă să mediteze la valoarea pocăinței pentru urcușul duhovnicesc.
Sute de credincioși timișoreni au venit, miercuri, în săptămâna a 5-a din Postul Mare, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, pentru a participa la Denia Canonului Mare al Sfântului Cuvios Andrei Criteanul. Sfânta slujbă a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
La finalul Deniei, Mitropolitul Banatului a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a reliefat semnificațiile duhovnicești ale acestor slujbe speciale săvârșite în săptămâna a 5-a din Postul Paștilor. Acest extraordinar poem liturgic mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, pentru numărul mare de stihiri, pentru diversitatea temelor, dar şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice, învățături ce oferă „cheia” înțelegerii sinuoasei călătorii pe care o are de parcurs fiecare om până ajunge la starea de transcendere a determinismelor firii umane căzute. Prin faptul că slujba pune în atenție viața omului de la Adam până la Hristos, Noul Adam, prezentând tragedia omului îndepărtat de Dumnezeu, ea primește o semnificație aparte, fiind deopotrivă o meditație biblică și o rugăciune de pocăință și de refacere a legăturii filiale cu Dumnezeu. În mod paradoxal, acest imn liturgic nu sporește deznădejdea sau intensitatea angoasei ce s-ar putea naște din gândul la propria păcătoșenie, ci, din contră, purifică dorința, adeseori ispitită de fantasmele proiectate pe zidul finitudinii, întărind, totodată, încrederea și nădejdea în iubirea milostivă a lui Dumnezeu.
Denia Canonului Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Arad
Miercuri seara, în cea de-a 5-a săptămână a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Deniei Canonului cel Mare. Numeroși credincioși au participat cu multă evlavie pentru a se întări în urcușul duhovnicesc al Postului Mare.
În cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a vorbit celor prezenți despre faptul că această alcătuire a Sfântului Andrei Criteanul este un îndemn la pocăință prin exemple concrete din istoria Vechiului și a Noului Testament. Canonul aduce în prim-plan nu doar personaje pozitive, pe care sufletul este îndemnat să le urmeze, ci și exemple negative, de trăirea și comportamentul cărora omul trebuie să se îndepărteze, a subliniat Înaltpreasfinția Sa. Răspunsurile liturgice la această slujbă au fost oferite de Grupul vocal „Trifon Lugojan”.
Denia Canonului Mare la Caransebeș
În ziua de miercuri din săptămâna a cincea a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, după care Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Ierarhul a săvârșit sfintele slujbe la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, alături de un sobor de preoți și diaconi, luând parte la rugăciune credincioși din municipiu, precum și elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” și studenți teologi de la Secția de Teologie din Caransebeș.
Scopul Canonului Mare care s-a citit în patru părți și în primele zile ale Postului Mare, iar la Denia de miercuri integral, este să reamintească de starea de păcătoșenie a omului. Esența lui este pocăința, de aceea Sfântul Andrei Criteanul a prezentat cu atâta măiestrie pilde de smerenie, de căință și de umilință ale unor sfinți și mai ales ale drepților Vechiului Testament, fiecăruia fiindu-ne adresat îndemnul de a călca pe urmele lor în drumul nostru duhovnicesc spre Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei, a spus în cuvântul adresat la finalul sfintelor slujbe că acest canon radiografiază păcatele noastre și așa putem să ne cercetăm viața pentru a ne-o schimba.
Pentru că părinții bisericii au rânduit ca în miercurea din a cincea săptămână a Postului Mare să se citească și viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, și la Caransebeș, credincioșii au putut asculta pilda de pocăință a acestei sfinte care și-a schimbat radical viața urmându-L pe Dumnezeu.
Astăzi, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian se va afla din nou în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Episcopală pentru a săvârși Denia Acatistului Bunei Vestiri, potrivit rânduielii bisericești. Acest acatist este cel de-al doilea moment important închinat Maicii Domnului în Postul Mare, după sărbătoarea Bunei Vestiri.