„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Deschiderea anului universitar la Arad și Reșița
Începutul acestei săptămâni a marcat momentul deschiderii noului an universitar atât pentru corpul profesoral și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă `Ilarion V. Felea” din Arad, cât și pentru studenții și profesorii Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.
Programul manifestărilor a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii şi a Te Deum-ului de către un sobor din care au făcut parte părintele decan, prof. univ. dr. Cristinel Ioja, delegatul Arhiepiscopiei Aradului, părintele dr. Iustin Popovici, consilier eparhial, precum și alți părinți profesori. În cuvântul său, părintele decan a subliniat faptul că în această toamnă se împlinesc 25 de ani de la intrarea teologiei ortodoxe arădene în universitate, deși rădăcinile acestei instituții le putem identifica la începutul secolului al XIX-lea. Totodată, a evidențiat că acest an universitar debutează sub auspiciile Anului omagial al educației religioase și a tineretului ortodox, fapt ce arată importanța pe care Biserica noastră o acordă tinerilor.
Deschiderea festivă a avut loc într-un cadru special, în incinta Palatului Sporturilor `Victoria” din Arad. Aici au fost prezente cele două universități arădene: `Aurel Vlaicu” și `Vasile Goldiș”, de față fiind oficialitățile locale, cadrele didactice și studenții celor două instituții de învățământ. În acest cadru, IPS Arhiepiscop Timotei a adresat un cuvânt de binecuvântare: „Deschiderea anului academic se leagă, de fiecare dată, de începutul anului bisericesc, pentru aceasta învățătorii și ucenicii lor se află sub protecția si lucrarea harului lui Dumnezeu. Deschiderea comună a anului universitar la cele două universități evocă, prin cei doi patroni ai lor, Vasile Goldiș și Aurel Vlaicu, aspirația spre unitate și înălțime materială și spirituală. La acestea se adaugă și evenimentele recente desfășurate la București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin care s-a evidențiat contribuția specială a Mitropolitului Antim Ivireanul la dezvoltarea culturii române. Urăm mult spor și invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu întru desăvârșirea cunoașterii.”
Cu acest prilej, primarul Aradului, dl Gheorghe Falcă, a oferit distincția de `cetățean de onoare” foștilor rectori: prof. univ. dr. Lizica Mihuț și prof. univ. dr. Aurel Ardelean. În cadrul festivităților amintite, Corul bărbătesc al Facultății de Teologie Ortodoxă, condus de conf. dr. Mircea Buta și arhid. drd. Tiberiu Ardelean, a intonat imnul național, pe cel academic și rugăciunea „Tatăl nostru”.
Deschiderea anului universitar la Reșița
Și Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița și-a deschis porțile pentru anul universitar 2016-2017, fiind săvârșită o slujbă de binecuvântare în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a conducerii universității, a autorităților județene și locale, a profesorilor, preoților profesori și a studenților. În continuare au fost luări de cuvânt din partea autorităților județene, locale și a conducerii universității și, de asemenea, Preasfințitul Părinte Lucian a transmis un mesaj cu această ocazie. Manifestarea prilejuită de începerea anului universitar a marcat şi 45 de ani de existenţă şi tradiţie a învățământului superior la Reşiţa.
„Credem în învățământul superior teologic în Episcopia Caransebeșului, pentru că, din anul 1865, fără întrerupere, avem învățământ teologic în Banatul de Munte. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze noul an universitar și aici, la Reșița, și Îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos să-i binecuvinteze pe toți dascălii și studenții care se ostenesc în această universitate și, pentru că suntem la ceas aniversar, dorim un călduros «la mulți ani!» Universității «Eftimie Murgu». Bunul Dumnezeu să ne ajute tuturor ca să punem început bun atât noului an universitar, cât și în viața noastră și în sufletul nostru!”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
La final, Corul studenților teologi al Secției de Teologie Didactică din cadrul universității, dirijat de părintele profesor Gheorghe Tistu, a prezentat un buchet de cântece religioase. Evenimentul s-a desfășurat în „Aula Magna” a instituției.