„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Donare de sânge la Centrul eparhial din Caransebeș
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, o acțiune de donare de sânge în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!” s-a desfășurat și la Centrul eparhial din Caransebeș. Acțiunea, inițiată de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, a avut loc vineri, 30 octombrie, fiind prezenți să doneze sânge toți angajații Centrului eparhial, preoți din Caransebeș, precum și elevi seminariști și studenți teologi de la cele două instituții de învățământ teologic din Caransebeș.
Campania care cuprinde mai multe acțiuni de donare de sânge se organizează la nivelul eparhiei în perioada 15 octombrie - 15 noiembrie, având în vedere lipsa de sânge de la Centrul de Transfuzii Sanguine Reșița. Prima acțiune a început în municipiul Reșița în urma parteneriatului încheiat între Centrul de Transfuzii Sanguine Reșița și Episcopia Caransebeșului, care a organizat un program adecvat pentru ca preoții împreună cu credincioșii să poată dona sânge zilnic. În săptămâna 9-12 noiembrie, preoții împreună cu credincioșii din Moldova Nouă și Oravița vor avea posibilitatea să se alăture acestei campanii.
„Această acțiune a episcopiei se desfășoară datorită faptului că s-a constatat la nivelul județului nostru, ca de altfel la nivelul întregii țări, o nevoie acută de sânge. Este îmbucurător că, la apelul nostru, credincioșii în frunte cu preoții lor au răspuns pozitiv și s-au alăturat acestei acțiuni a episcopiei noastre”, a subliniat părintele Gabriel Gozman, consilier social-misionar al Episcopiei Caransebeșului. Consumul de sânge la nivelul spitalelor a crescut foarte mult în județul Caraș-Severin, fiind nevoie zilnic de 20-30 de donatori. Doar 2% din populația României donează sânge și numai 60% din necesarul de sânge este acoperit. Prin această campanie desfășurată în Episcopia Caransebeșului, fiind o prezență foarte numeroasă de donatori, s-au asigurat în fiecare zi între 20 și 35 de persoane. Conform cercetărilor, s-a demonstrat că persoanele care donează sânge au o imunitate crescută faţă de
populaţia generală. În acelaşi timp, riscul de paralizie şi accident vascular scade cu 30%. Mai mult, în urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri hipovolemice creşte, acesta fiind obişnuit cu pierderea unei cantităţi de sânge şi refacerea lui. Astfel, în caz de accident, un donator va face faţă mai uşor stresului biologic provocat de o hemoragie. Timpul total alocat donării de sânge este de aproximativ 30 de minute, iar senzaţia de ameţeală şi leşin pentru donator este foarte rară.