„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Două altare bănățene au primit pecetea Duhului Sfânt
În Duminica a 22-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, și Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au târnosit biserica cu hramul „Sfânta Treime” a Parohiei Sântana II din Protopopiatul Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a sfințit biserica Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Reșița, județul Caraș-Severin.
Duminică, 1 noiembrie, a fost zi de mare sărbătoare pentru credincioşii ortodocși din orașul arădean Sântana. După o aşteptare de peste un deceniu, biserica nouă din Parohia Sântana II, Protopopiatul Arad, a fost târnosită, primind hramul „Sfânta Treime”. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurați de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Cuvântul de întâmpinare al ierarhilor și o scurtă prezentare a localității a fost făcută de părintele Flavius Petcuț, protopopul Aradului. După târnosirea locaşului de cult, soborul slujitorilor a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica nou târnosită. În cuvântul de învățătură, IPS Ioan a făcut referire la pericopa Duminicii a 22-a după Rusalii, a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. O Evanghelie a contrastelor din viața de aici și din viața de dincolo. Bogatul nemilostiv este omul care ratează șansa pe care Dumnezeu i-o oferă, pentru că săracul Lazăr este omul trimis de Dumnezeu la poarta bogatului pentru ca acesta din urmă să-și câștige prin milostenie bogăția cea cerească. Asemenea bogatului din Evanghelie, mulți dintre noi nu vedem icoana fratelui sărac de lângă noi, care nu este altceva decât o fereastră deschisă spre cer. Printre altele, Înaltpreasfinția Sa a arătat că iadul este o realitate care, din păcate pentru oamenii zilelor noastre, începe încă din această viață. Deplângând tragica întâmplare petrecută zilele trecute în Capitală, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat la rugăciune și solidaritate cu familiile victimelor, sfătuind pe toți părinții aflați în biserică să vegheze la educația copiilor lor și, de asemenea, pe copii să se străduiască a viețui creștinește pentru ca mamele lor să nu plângă nici pe pământ, nici în ceruri. La sfârșitul cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei pentru invitația făcută și i-a felicitat pe pr. Ioan Crainic și pe toți credincioșii Parohiei Sântana II pentru impresionanta biserică ridicată și închinată Sfintei Treimi. La sfintele slujbe a participat un număr impresionant de credincioși de toate vârstele care au trecut prin Sfântul Altar, pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce. În cuvântul său, părintele paroh Ioan Crainic a mulțumit credincioșilor, oficialităților prezente și tuturor celor ce s-au ostenit vreme de zece ani cu ridicarea mărețului locaș.
Zece ani de rugăciune și osteneală
Parohia Ortodoxă Sântana II a fost înființată în data de 1 decembrie 1996, când preotul Ioan Crainic a fost transferat de la Parohia Olari și numit la Parohia Sântana II, nou-înființată. Biserica ortodoxă „Sfânta Treime” este construită în formă de cruce, cu abside, trei turnuri în față, cupolă centrală interioară, având lungimea de 36 m, lățimea de 9 m, înălțimea 47 m și pridvor în față. Biserica este pavată cu travertin pe o suprafață de 500 mp, are încălzire centrală proprie pe gaz metan și instalație profesională de sonorizare. Iconostasul și mobilierul din biserică sunt sculptate din lemn de paltin și tei. Anul viitor se va întocmi devizul pentru începerea lucrării picturale. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, după zece ani de la începerea lucrărilor, biserica a fost sfințită de cei doi ierarhi bănățeni, spre bucuria sufletească a slujitorilor și a tuturor credincioșilor acestei noi parohii.
Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Reşiţa a fost târnosită
Înfiinţată în anul 2002, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Reşiţa a trăit în Duminica a 22-a după Rusalii momente de mare bucurie. Numeroşi credincioşi s-au adunat încă de la orele dimineţii pentru a-l întâmpina pe Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a târnosit biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. După slujba de târnosire Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Pe lângă mulţimea mare de credincioşi, la acest moment important din viaţa parohiei au fost prezente şi autorităţi centrale şi locale. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Emil Crăciun a fost hirotesit iconom stavrofor, iar părintele slujitor Damaschin Tătaru a fost hirotesit iconom. De asemenea, primarului municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, şi deputatului Ioan Benga le-a fost conferit ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru mireni, iar tuturor ctitorilor şi binefăcătorilor, care s-au implicat la ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului locaş, ierarhul le-a oferit acte de cinstire. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. „Astăzi a fost bucurie mare și s-a văzut aceasta pe fețele tuturor credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie, credincioși care sunt legați ființial de această biserică, pentru că au văzut-o de la început crescând sub ochii lor. Este foarte important că nu mai slujim în locuri improvizate, ci slujim într-o biserică târnosită, în acest cartier cu foarte multe blocuri și cu foarte multe probleme sociale. De aceea credem că pe lângă această biserică trebuie să desfășurăm, în viitorul foarte apropiat, o lucrare social-filantropică pentru toți cei săraci și necăjiți din această zonă, poate una dintre cele mai sărace din municipiul Reșița. Ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze pe mai departe lucrarea spirituală și materială în această parohie, să-i întărească pe ctitori și să ne ajute să putem intensifica misiunea și propovăduirea cuvântului Evangheliei în toate cetățile și satele din eparhia istorică a Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. Piatra de temelie a Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Reşiţa a fost pusă la 29 august 2006, la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel de către Preasfinţitul Părinte Lucian.