„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Două decenii de învățământ teologic, la Timișoara
Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Timișoara a găzduit sâmbătă, 14 noiembrie, simpozionul internațional de teologie cu titlul `Două decenii de învățământ teologic, la Timișoara”. Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 20 de ani de la înființarea Departamentului de Teologie din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie de la Universitatea de Vest din Timișoara.
La simpozion au luat parte profesori de la mai multe facultăți de teologie din țară, reprezentanți ai Universității de Vest din Timișoara, oameni de cultură, preoți, profesori de religie și absolvenți ai învățământului teologic timișorean. Lucrările simpozionului s-au desfășurat în prezența a trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul românilor ortodocși din Serbia. De asemenea, a fost prezent și dl acad. Ion Păun Otiman, președintele filialei din Timișoara a Academiei Române.
Cuvânt de binecuvântare și mulțumire
În deschiderea întâlnirii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a adresat un cuvânt de binecuvântare organizatorilor și participanților la simpozionul aniversar dedicat celor două decenii de învățământ teologic din orașul de pe Bega. În continuare, profesorii înscriși la simpozion au prezentat mai multe lucrări științifice. `Înainte de toate, am adresat un cuvânt de mulțumire profesorilor care, împreună cu vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu, au pus bazele unui învățământ teologic superior aici la Timișoara, pentru ca în acești 20 de ani să fie școliți atâția și atâția preoți. Așadar, mulțumire lui Dumnezeu și recunoștință profesorilor pentru tot ce au făcut pentru învățământul teologic de aici”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. Cu această ocazie, a fost omagiată personalitatea și activitatea prodigioasă a reputatului profesor de teologie, părintele Sorin Cosma, fost cadru universitar al Departamentului de Teologie din Timișoara, invitat de onoare al evenimentului.
Prilej de evaluare a realizărilor din cei 20 de ani
Moderatorul discuțiilor a fost pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, șeful Departamentului de Teologie al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara. `Evenimentul se încadrează în proiectul Patriarhiei Române cu privire la omagierea personalităților și a evenimentelor importante din viața Bisericii Ortodoxe Române. Celebrăm astăzi două decenii de învățământ teologic la Timișoara și în același timp evocăm o personalitate cu bună vizibilitate a teologiei din Banat, respectiv pe părintele profesor Sorin Cosma, care a predat la facultatea noastră timp de mai mulți ani, până la ieșirea la pensie a sfinției sale. Spun că este un eveniment important pentru că putem face o evaluare a realizărilor noastre din acest timp destul de îndelungat de funcționare și putem face un construct pentru viitor care să afirme Teologia timișoreană în contextul Teologiei românești, mai ales că există o disponibilitate foarte mare din partea conducerii Universității de Vest ca întreaga activitate teologică din zona aceasta să fie focalizată în mediul academic, universitar, din Timișoara. Și este firesc așa pentru că aici avem o paletă largă de cercetare, de la discipline filologice până la știința de nivel ultim, cum ar fi fizica și astfel putem dezvolta o interdisciplinaritate care să răspundă exigențelor contemporane și omului de cultură de astăzi”, a menționat pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar.
În cadrul simpozionului au fost lansate și două volume aniversare ce cuprind o serie de articole semnate de ierarhi, preoți profesori, cercetători în domeniul teologiei , istorici și oameni de cultură din spațiul universitar bănățean și nu numai.