„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Dublă lansare de carte la Timișoara
Editura Excelsior Art, în colaborare cu Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universității de Vest din Timişoara (care, în această toamnă, sărbătorește 60 de ani de existență) și cu revista de cultură „Almăjana” (Bozovici), a organizat joi, 10 noiembrie 2016, la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara, manifestarea culturală „Repere identitare ale spiritualității românești”, prilejuită de lansarea a două cărți legate de dimensiunea sacralității.
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul conf. univ. dr. Valy Ceia, conf. univ. dr. Simona Constantinovici, lect. univ. dr. Florina-Maria Băcilă, prof. Iosif Băcilă, prof. dr. Lazăr Anton și editorul Corina Victoria Sein. La această manifestare culturală au participat profesori, studenţi, artişti, scriitori, teologi, publicişti, oameni de cultură din Banat, dar și din ţară.
Prima carte, intitulată „Rolul religiei în dinamica identitară a comunităților”, de Lazăr Anton (doctor în geografie și profesor la Liceul Teoretic „Eftimie Murgu” din Bozovici), reprezintă o încercare de a dezvolta o perspectivă geografică asupra sistemelor religioase ce modelează continuu spațiul în care acestea ființează, subliniind rolul esențial al religiei în procesul de constituire și în evoluția oricărei comunități.
Cea de-a doua, „Dorziana - o (re)construcție a textului prin limbaj”, de Florina-Maria Băcilă (lector doctor la Departamentul de studii românești al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara), propune un gest recuperator, de promovare a unui autor multă vreme ignorat al literaturii contemporane, punctând câteva repere desprinse din semnificaţiile generale ale operei lui Traian Dorz, impresionante - în primul rând - prin mesaj şi dimensiune, ea totalizând aproximativ 100 de titluri (poezii de factură mistică, versificări ale proverbelor, ale psalmilor şi ale altor pasaje scripturistice, lucrări cu caracter memorialistic şi autobiografic, povestiri, comentarii şi meditaţii asupra textelor biblice, confesiuni, eseuri, îndrumări, cuvântări, piese şi montaje religioase).
„Lucrarea profesorului de litere Florina Băcilă, pe de-o parte, aduce în atenţie, dintr-o perspectivă literar-artistică, un poet din Biserica Ortodoxă Română, întrucât a însufleţit mii de credincioşi în vremuri de grele încercări şi prigoane ale regimului trecut, iar, pe de altă parte, deschide, printr-o vădită smerenie şi profundă emoţie, un mic univers
„Este lăudabil faptul că Florina Băcilă și-a dedicat eforturile și pasiunea studiului acestei opere foarte dense în substanță, care vehiculează idei, concepte și simțăminte ce țin de poezia autentică de factură și coloratură mistică. Amploarea acestei perspective și-a găsit un exeget foarte bun în prof. Florina Băcilă”, a menționat prof. univ. dr. Eugen Dorcescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România.
Pe lângă prezentarea celor două volume recent apărute, programul a inclus recitaluri de muzică şi poezie inspirate de valorile spiritualităţii creştine.