„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Duminica a 17-a după Rusalii, în Banat
Duminica ce a trecut Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit pomenirea marelui patriot Vasile Goldiș la 85 de ani de la trecerea lui la cele veșnice, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a liturghisit în biserica Parohiei Văliug din Protopopiatul Reșița.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost prezent duminică, 10 februarie, în mijlocul credincioșilor timișoreni, participând la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți, în Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, care relatează vindecarea fiicei femeii cananeence.
Vasile Goldiș, pomenit în satul său natal
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a poposit duminică în Protopopiatul Ineu, parohia din satul natal al marelui patriot Vasile Goldiș, cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la trecerea acestuia la cele veșnice (10 februarie 1934). Chiriarhul arădean a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți din care au făcut parte: pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului, pr. paroh Florin Culda și pr. pensionar Pavel Purice. În biserică au fost prezenţi la slujbă domnul Emanuel Horhat, primarul comunei Beliu, domnul viceprimar Ioan Mihoc, membrii Consiliului parohial, precum și un număr mare de credincioși.
Cuvântul de învățătură rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei s-a referit la lecturile biblice din Apostol și Evanghelie (2 Corinteni capitolul 6 şi Matei capitolul 15), precum și la evenimentul comemorării lui Vasile Goldiş. Chiriarhul a subliniat în cuvânt „Stăruința în bine” care îl angajează pe credincios în lucrarea ce duce la desăvârșire şi îl îndepărtează de superficialitate, încurajându-i hărnicia în scopul realizării a ceea ce este folositor. Exemplul femeii cananeence este concludent, ca și sfatul pericopei apostolice de duminică: săvârșirea binelui în comuniunea creștină.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit slujba de pomenire pentru Vasile Goldiș, la 85 de ani de la trecerea lui în veșnicie. În cuvântul Său, chiriarhul arădean s-a referit la personalitatea lui Vasile Goldiș, corifeu al Marii Uniri de la 1918, numele său fiind dat și parohiei spre urmarea exemplului său de stăruință în strădaniile pentru împlinirea năzuințelor poporului nostru către unitate și progres. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a insistat asupra râvnei pe care eroul a arătat-o Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că a făcut parte dintr-o familie de clerici, tatăl său fiind preot, unchiul episcop, iar el secretar eparhial. În contextul Anului omagial al satului românesc, ierarhul a amintit faptul că Vasile Goldiș, în calitate de președinte al „Astrei”, în unul din discursurile sale, spunea: „Fac mărturisire de credință, declarând că socotesc ca principal obiectiv al acestei asociațiuni satul românesc” (Discursuri rostite în preajma Unirii și la Asociațiunea Culturală „Astra”). Totodată, Arhiepiscopul Aradului a apreciat faptul că personalitatea lui Vasile Goldiș a fost evocată în paginile săptămânalului Lumina de Duminică prin studiul intitulat „Un părinte de patrie, un apărător al credinței strămoșești”, apărut în ziua de 10 februarie 2019.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul de copii al parohiei, sub atenta îndrumare a doamnei preotese Flavia Anamaria Culda.
La final, părintele paroh Florin Culda a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru cercetarea credincioșilor din satul Vasile Goldiș tocmai în ziua de comemorare a marelui patriot român, apoi le-a mulţumit tuturor preoților, oficialităților și credincioșilor prezenți pentru susţinere.
Slujire arhierească la poalele muntelui Semenic
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost duminică alături de credincioșii Parohiei Văliug, Protopopiatul Reșița. Părintele Episcop a ales să se roage împreună cu enoriaşii acestei parohii pentru a-i întări în credință, deoarece parohia este vacantă de câteva luni. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale și a unui număr însemnat de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Ne bucurăm că astăzi credincioșii din Văliug au fost alături de noi la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și credem că în timpul cel mai scurt această parohie va avea un preot paroh. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi și Îl rugăm, împreună cu femeia cananeeancă, să ne vindece de toate bolile sufletești și trupești, să ne dăruiască o credință constantă și intensă, pace, bunăsporire, binecuvântare și mântuire. Trebuie să menționăm faptul că aici, la poalele muntelui Semenic, s-a născut arhiereul Filaret Musta, cel care s-a ostenit zeci de ani în administrație și în slujire la Episcopia Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Arhiereul Filaret Musta s-a născut pe 20 martie 1839, iar bustul său se află în curtea bisericii. Satul Văliug este așezat la 600 m altitudine, pe cursul râului Bârzava, la poalele muntelui Semenic. Parohia este de categoria I rural B, având 276 de familii cu aproximativ 761 de credincioşi. Biserica „Naşterea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1887, în stil baroc, din piatră și cărămidă. Sfântul locaș a fost pictat de Gheorghe Mărășescu în 1896, apoi Ioan Băleanu a restaurat pictura în 1939. Maria Tudur a efectuat o restaurare a picturii în anul 1986.