„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Duminica a 22-a după Rusalii în Mitropolia Banatului
Duminică, 5 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a slujit Sfânta Liturghie în biserica parohiei timișorene Șag; Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în biserica Parohiei Iermata, Protopopiatul Ineu, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a liturghisit în Parohia Apadia, Protopopiatul Reșița.
Comunitatea parohială din Șag, Protopopiatul Timișoara I, a avut parte în Duminica a 22-a după Rusalii de o zi memorabilă pentru istoria acestei parohii, întrucât credincioșii au participat la hirotonirea și instalarea noului lor păstor duhovnicesc. Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a săvârșit în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte părintele Marius Sfercoci, inspector bisericesc, părintele protopop Ioan Bude, Protopopiatul Timișoara I, părintele Gheorghe Săvoiu, fostul preot paroh, și alți preoți invitați. În cadrul slujbei, diac. Florin Băran a fost hirotonit preot pe seama acestei parohii. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Șag, condus de Daniel Veriu. După otpustul Dumnezeieștii Liturghii, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat înțelesurile duhovnicești desprinse din Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, relatată de Evanghelistul Luca (16, 19-31). Biserica parohiei a fost construită în anul 1776, iar fostul preot paroh Gheorghe Săvoiu a păstorit această comunitate timp de 35 de ani.
Slujire arhierească în Parohia Iermata
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Iermata, Protopopiatul Ineu.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat lucrările exterioare de renovare a sfintei biserici, după care, în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a oferit părintelui paroh Gheorghe Mance, preot în această parohie din anul 1976, distincția de iconom stavrofor.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.
Biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului” este zidită din piatră şi cărămidă în anul 1927, cu cheltuiala credincioşilor şi cu ajutoarele date de credincioşii satelor din jur, unde s-a făcut colectă de cereale – cele mai multe s-au primit din comuna Şicula. Biserica a fost înzestrată modest şi i s-au procurat 2 clopote, fiind târnosită în anul 1927 prin Episcopul Grigore Comşa. Iconostasul este din anul 1948 din traforaj în lemn, executat de meşterul Pribac din Târnova. Pictura este din anul 1948. Este lucrată în tempera de pictorul Cornel Cenan (Cluj), cu fondul verde, caracteristic lui Cenan. Biserica a fost sfinţită de Episcopul Andrei Maghieru, tot în anul 1948, luna noiembrie, ziua 7. Bisericii i s-au adăugat pe parcurs cele necesare, iar în anul 1966 a fost introdus curentul electric. I s-a procurat un candelabru în mijlocul bisericii, lucrat din lemn de tei de către iscusitul meşter popular Gavriil Anghel din Galşa. Mai târziu a fost acoperită cu tablă zincată. În anii 2002-2004 a fost refăcută pictura de către profesorul Munteanu Alexandru din Chişineu Criş. Slujba de resfinţire a bisericii a fost săvârşită de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, în ziua de 24 octombrie 2004.
Sărbătoare în Parohia Apadia
În Duminica a 22-a după Rusalii, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Apadia, Protopopiatul Reșița, a îmbrăcat straie de sărbătoare, credincioșii de aici bucurându-se de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit pictura care împodobește locașul de cult cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și „Pogorârea Sfântului Duh”.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a îndemnat la responsabilitate, milostenie și dragoste.
„Să ne inspirăm din Sfânta Scriptură și să încercăm să ducem o viață demnă și responsabilă de chemarea noastră și de numirea noastră cu numele Mântuitorului Iisus Hristos, căci suntem creștini și trebuie să ducem o viață autentică în Hristos. De aceea, astăzi, i-am îndemnat pe toți să fie milostivi și iubitori de oameni așa cum Domnul nostru Iisus Hristos este bun, milostiv și iubitor de oameni. Să facem întotdeauna fapte bune, să săvârșim faptele milei creștine și să încercăm să ne adunăm comori în ceruri și să căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte ni se vor adăuga nouă. Să fugim de învârtoșarea și răutatea bogatului nemilostiv și să încercăm să fim bogați în Dumnezeu chiar dacă din punct de vedere material, în această lume, suntem săraci, căci vom ajunge, așa cum Lazăr a ajuns, în sânul lui Avraam, acolo unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Pentru frumoasa activitate edilitar-gospodărească, dar și pastoral-misionară, ierarhul l-a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele paroh Alin Moisă Şendroni, iar ctitorilor și binefăcătorilor lăcașului le-a conferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu și pentru familia acestuia. Deși comunitate mică, în ultimii 5 ani, părintele paroh, împreună cu credincioșii, a reușit să refacă atât exteriorul bisericii, cât și interiorul acesteia, prin realizarea picturii.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Apadia a fost ridicată în anul 1896. Un lucru important cu privire la Parohia Apadia şi la biserica parohială este faptul că în această aşezare şi-a avut originea vrednicul de pomenire IPS Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a cărui familie din ramura paternă își doarme somnul de veci în curtea bisericii parohiale.