„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Duminica a 32-a după Rusalii în Mitropolia Banatului
În Duminica a 32-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a vizitat Parohia Timișoara-Elisabetin, Protopopiatul Timișoara II, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Șeitin, Protopopiatul Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Hezeriș, Protopopiatul Reșița.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a efectuat duminica aceasta o vizită pastorală în Parohia Timișoara-Elisabetin, Protopopiatul Timișoara II. Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat la intrarea în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” de soborul slujitorilor sfântului locaș, condus de pr. paroh Cristian Niculescu, împreună cu pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, și pr. Mircea Szilagyi, protopopul Protoieriei Timișoara II. În continuare, Mitropolitul Banatului a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către părintele Ionel Popescu, împreună cu ceilalți slujitori, în prezența unui număr mare de credincioși. După slujbă, din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan i-a acordat preotului profesor Viorel Râncu Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”, în semn de prețuire și apreciere pentru întreaga lucrare pastorală, misionară și academică desfășurată în cadrul Bisericii, prin slujirea vrednică de la Sfântul Altar și prin lucrarea de îndrumător a mai multor generații de tineri teologi în cadrul Institutului Teologic din Caransebeș. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, chiriarhul a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală de la Luca 19, 1-10 ce relatează întâlnirea Mântuitorului Hristos cu Zaheu vameșul. În acest sens, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat tăria și hotărârea lui Zaheu de a-și îndrepta viața în urma vederii Fiului lui Dumnezeu printr-o pocăință sinceră, însoțită de recunoașterea păcatelor și de o fermă dorință de îndreptare.
Binecuvântare pentru clericii și credincioșii din Șeitin
Tot duminică și comunitatea ortodoxă din Șeitin, județul Arad, a îmbrăcat haine de sărbătoare, prăznuindu-l pe patronul spiritual al bisericii din comună - Sfântul Ierarh Grigorie Teologul.
Acest eveniment a fost marcat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, aducând spre închinare racla cu sfintele moaște ale Sfântului Grigorie Teologul de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din incinta Spitalului Clinic Județean Arad, însoțite de pr. Ciprian Cucu. Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de cei doi preoți ai parohiei - pr. Nicolae Mirel Lazăr și pr. Alin Bosancu, împreună cu un sobor de slujitori, precum și de un grup de copii ai parohiei îmbrăcați în costume tradiționale. Cuvântul de bun venit a fost ținut de către părintele paroh Mirel Lazăr. După aceasta a urmat înconjurarea bisericii cu sfintele moaște și cu icoana Sfântului Grigorie Teologul pe care credincioșii parohiei au primit-o din Sfântul Munte Athos. A urmat Sfânta Liturghie arhierească oficiată în biserica parohială de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un ales sobor de preoți și în prezența a numeroși credincioși. La momentul potrivit, chiriarhul a ținut cuvântul de învățătură pus sub titlul „Firea și harul” (cf. citirile scripturistice ale duminicii: I Tim. 4; Luca 19), adică acestea în conlucrare reală, așa cum este învățătura de credință. Cu cât omul dovedește o căutare mai mare a lui Dumnezeu și răspunsul ceresc nu întârzie prin sporirea darurilor. Se urmărește prin aceasta dobândirea staturii desăvârșite a Mântuitorului, o exemplificare constituind-o Zaheu vameșul. Nimeni nu poate adăuga ceva la propria stare fără ajutorul ceresc. Dumnezeu cheamă și omul răspunde spre propria-i înălțare. Sfântul Grigorie Teologul, ocrotitorul bisericii parohiale, a dovedit aceasta pe deplin, ajutând pe cei ce îl cinstesc. Între sfinții purtători ai aceluiași nume toți au strălucit reflectând lumina harului dumnezeiesc. Marele Teolog și dascăl al lumii fiind și cel dintâi în prăznuire, a amintit Înaltpreasfinția Sa. În încheiere, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop pentru binecuvântarea adusă, tuturor celor prezenți și celor care au organizat această frumoasă zi de sărbătoare.
Slujire arhierească în Parohia Hezeriș
Parohia Hezeriș din Protopopiatul Reșița a îmbrăcat haine de sărbătoare în Duminica a 32-a după Rusalii, fiind în mijlocul credincioșilor Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La sfânta slujbă au fost prezente autorități locale, numeroși credincioși, dintre care foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în haine populare specifice Văii Pogănișului, care s-au împărtășit cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Ion Daniel Preda a fost hirotesit iconom pentru frumoasa activitate pastorală, dar și administrativă în parohia care i-a fost încredințată. După Sfânta Liturghie chiriarhul a sfințit casa parohială recent renovată și înfrumusețată de către părintele paroh împreună cu membrii Consiliului parohial și credincioșii parohiei. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. „Foarte mulți preoți din eparhia noastră în ultima perioadă au renovat și amenajat casele parohiale. Ne bucurăm atunci când venim într-o parohie ca pe lângă slujba de la biserică să vizităm și casa parohială și bineînțeles ne bucurăm foarte mult atunci când avem case parohiale renovate și preotul paroh ne invită să oficiem o slujbă de binecuvântare. Suntem chiar în Duminica vameșului Zaheu și ne bucurăm să fim în casa părintelui paroh la sfințirea casei parohiale și la binecuvântarea întregii comunități care se roagă și viețuiește aici”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. Prima atestare documentară a unei biserici ortodoxe în localitatea Hezeriş datează din 15 ianuarie 1757. La data de 23 septembrie 1973 IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, a binecuvântat pictura din interiorul bisericii. În 4 septembrie 2011 biserica a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian.