„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Duminica a 4-a din Post în Mitropolia Banatului
În Duminica a 4-a din Sfântul și Marele Post, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a asistat la Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire” din Jimbolia, iar Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit în biserica Parohiei Cintei, județul Arad.
În Duminica a 4-a din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Jimbolia, Protopopiatul Timișoara I. Chiriarhul Banatului a fost întâmpinat de soborul de preoți ai parohiei, în frunte cu părintele paroh Petru Alexa, de reprezentanții autorităților locale și de mulțimea credincioșilor. În biserica cu hramul „Buna Vestire”, ierarhul a asistat la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la finalul căreia a rostit un cuvânt de învățătură referitor la actul taumaturgic săvârșit de Hristos asupra lunaticului.
Prăznuirea liturgică a Sfântului Ioan Scărarul în această duminică este motivată şi de faptul că, odată cu începutul Postului Mare, atât în mănăstiri, cât şi în bisericile parohiale se citea foarte des din lucrarea sa fundamentală, intitulată „Scara raiului” sau „Scara dumnezeiescului urcuș”. În această carte, Sfântul Ioan descrie principiile vieții creștine, arătându-ne cum trebuie să ne eliberăm de patimi şi să dobândim virtuţile. Din perspectiva acestei lucrări, viața duhovnicească este prezentată sub forma unei scări cu treizeci de trepte. Metafora Scării divinei ascensiuni este folosită pentru a descrie modul în care cineva poate urca spre Împărăția Cerurilor, începând cu renunțarea de la lucrurile lumești, efemere și până la trăirea prezenței depline a lui Hristos în Împărăția eshatologică. Prin urmare, prăznuirea lui la începutul celei de-a doua jumătăți a postului ne aduce în atenție atât icoana de sfințenie la care trebuie să ajungă orice făptură umană, cât și modalitatea de a dobândi viața veșnică.
Binecuvântare arhierească pentru credincioşii din Parohia Cintei
În Duminica a 4-a din Post (a Sfântului Ioan Scărarul), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia arădeană Cintei, dând curs invitaţiei părintelui paroh dr. Nicu Breda de a deschide săptămâna duhovnicească ce se desfăşoară în această parohie. Cu acest prilej, chiriarhul arădean a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială, înconjurat de un sobor de slujitori.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit pe diaconul Andrei Zadic întru preot pe seama Parohiei Brusturi, Protopopiatul Sebiş.
Cuvântul de învăţătură al chiriarhului a fost pus sub titlul „Scara raiului”, semn al urcuşului, aici în înţeles duhovnicesc, cu treptele statorniciei în săvârşirea binelui spre ferirea de căderea în golul nefiinţării sau a răului, păcatului şi morţii. E necesară deci grija la diferitele trepte în progresul sau regresul moral al fiecăruia, vremea postului şi locul Bisericii fiind de încercare sau verificare. Săptămâna ce urmează este de intensă cercetare a conştiinţei, în ajutor stând scrierile unor sfinţi cu mare cinstire, ca Ioan Scărarul, cu lucrarea cu acest nume, Andrei Criteanul, cu Canonul cel Mare şi alcătuitorul Acatistului Bunei Vestiri, fiecare cu partea mult folositoare sufletului. Totodată, Odovania praznicului Bunei Vestiri o arată pe Maica Domnului ca ajutătoare şi aşa cum se cântă în acatistul ei, însăşi „scară cerească”, la care credincioşii nădăjduiesc spre mântuire. Începând local şi săptămâna de misiune, în acest cadru, ierarhul a subliniat şi însemnătatea Sfântului şi Marelui Sinod al Ortodoxiei pentru dezlegarea problemelor lumii de azi, şi datoria pe care fiecare creştin pe treapta lui de înţelegere o are pentru împlinire spre mulţumirea proprie şi slava lui Dumnezeu. Făcându-se referinţă şi la anul omagial, ca şi la cel comemorativ în Biserica noastră, Înaltpreasfinţia Sa a pus în lumină şi jertfelnicia pe care credincioşii de pretutindeni şi totdeauna o dovedesc spre cinstea Bisericii. La finalul Sfintei Liturghii, noul hirotonit, preotul Andrei Zadic, a fost hirotesit duhovnic.